Putin pune tunurile pe economia de garaj: Va primi bani la buget sau o revolutie?

Vineri, 15 Iulie 2016, ora 11:30
6806 citiri
Putin pune tunurile pe economia de garaj: Va primi bani la buget sau o revolutie?
Foto: Kremlin

Recesiunea in care s-a scufundat Rusia dupa prabusirea pretului petrolului si impunerea sanctiunilor economice pentru declansarea crizei din Ucraina il forteaza pe Vladimir Putin sa stoarca bani pentru buget din orice sursa.

De voie, de nevoie, Putin a pus tunurile pe micii evazionisti din diverse domenii liberale de activitate din Rusia, o sedinta de analiza a situatiei din economia neagra a tarii fiind organizata recent la Kremlin, anunta Bloomberg.

Joc riscant

"Tarul de la Kremlin" a cerut un raport clar despre ceea ce rusii numesc "economia de garaj", o zona gri in care isi desfasoara activitatea peste 30 de milioane de localnici, fara a plati vreun impozit catre stat.

Majoritatea evazionistilor sunt mecanici auto, constructori, medici veterinari sau dentisti, acestora fiindu-le destul de usor sa fenteze fiscul rusesc la plata impozitelor.

Conform unor surse ramase anonime, Vladimir Putin s-a intalnit recent cu politisti, procurori si sefi de agentii fiscale regionale pentru a le cere acestora un plan de actiune cat mai serios pentru starpirea micii evaziuni si trecerea afacerilor respective in legalitate.

In clipa de fata, in economia din umbra a Rusiei activeaza 40% din cei 76,5 milioane de rusi activi pe piata muncii.

Pe de alta parte, Svetlana Orlova, guvernatorul regiunii de est a Moscovei, crede ca intentia lui Putin de a trage la lumina zilei aceste afaceri poate in un joc periculos.

"Daca agitam 'garajele', ne vom trezi cu o revolutie", a afirmat aceasta.

Circuitul banilor negri

Conform estimarilor facute de Global Financial Integrity, pe datele culese intre 1994-2011, economia subterana a Rusiei genereaza venituri reprezentand aproximativ 46% din PIB al tarii.

Crima organizata, coruptia si evaziunea au generat retrageri ilegale de capital de 211,5 miliarde de dolari, iar in prezent suma pare sa fi crescut la 552,9 miliarde de dolari.

Pentru economistii din institutiile oficiale de la Moscova, problema este cu adevarat spionoasa, singura masura prin care fluxul de bani negri ar putea fi diminuat reprezentand-o scaderea impozitelor pentru angajati si angajatori, dar aceasta vine cu riscul accentuarii deficitului fiscal in primii ani de reforma, pana cand micile afaceri incep sa intre in legalitate.

Birocratia este si ea ucigatoare, o afacere legala in domeniul constructiilor necesitand aproape 9 luni de drumuri intre ghiseele si birourile autoritatilor de stat pentru a fi pusa pe picioare.

Insa, problema cea mai mare o reprezinta sistemul fiscal actual, dupa cum reclama Prim-vicepremierul Igor Shuvalov. "Doar reforma fiscala poate scoate aceasta parte a economiei la suprafata. Acum totul a evenit automatizat, iar disciplina fiscala este in crestere. In cativa ani, evaziunea va fi un act greu de comis", anunta acesta.

O prima idee ar fi modificarea legii privind impozitarea liber profesionistilor, astfel incat acestia sa fie obligati sa plateasca doar cheltuielile de asigurari sociale.

O alta propunere vine din partea ministrului de Finante, care ar dori eliminarea impozitului pe venit pentru angajati in paralel cu o crestere a TVA.

Crearea conditiilor prielnice pentru scoaterea la suprafata a afacerilor ilicite ar putea revigora sectorul IMM din Rusia, cred analistii. In cadrul acestor firme isi desfasoara activitatea 20% din forta activa de munca din Rusia.

Inlaturarea unor obstacole pentru antreprenori chiar ar putea face minuni pentru o economie care a inceput a se contracte inca din 2015, iar fosti oficiali sustin ca micii evazionisti nici macar nu ar trebui priviti cu atata dusmanie.

"Este esential sa le dam oamenilor libertate, daca altceva nu putem face pentru ei. Avem un mare noroc ca exista liber intreprinzatori intr-o perioada de criza, care nu stau cu mana intinsa pentru a primi ajutoare sociale de la stat", crede fostul guvernator al bancii centralea Rusiei, Serghei Dubinin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza economica rusia, #evaziune fiscala, #deficit bugetar rusia, #vladimir putin, #bani negri , #Afaceri