Proces spectaculos la Londra: Voia Putin sa anexeze Crimeea inainte sa indatoreze Ucraina?

Joi, 29 Octombrie 2015, ora 12:55
4532 citiri
Proces spectaculos la Londra: Voia Putin sa anexeze Crimeea inainte sa indatoreze Ucraina?
Foto: Wikimedia

Disputa dintre Rusia si Ucraina pe tema datoriei de 3 miliarde de dolari, inregistrata de Kiev fata de Moscova, intra intr-o noua faza care i-ar putea provoca surprize lui Vladimir Putin.

Cele doua tari vecine isi vor expune punctele de vedere asupra creditului inregistrat de ucrainieni fata de Rusia intr-o instanta londoneza, magistratii englezi urmand sa decida daca pretentiile Rusiei in acest caz sunt intemeiate, explica reporterii Bloomberg.

Pozitii adverse

Kievul a dat ca termen limita data de 29 octombrie pentru ca Rusia sa accepte o stergere partiala a datoriei Ucrainei si extinderea termenului de returnare a creditului, dupa cum au facut ceilalti creditori internationali ai tarii.

Ministrul de Finante al Rusiei, Anton Siluanov, a refuzat insa orice discutie pe aceasta tema si este in cautarea unei firme de avocatura prin care sa solicite falimentul de tara al Ucrainei la momentul scadentei, pe 20 decembrie 2015.

"Se va ajunge fara niciun dubiu in instanta. Nu exista nicio sansa ca Rusia sa accepte sa fie sanctionata economic de catre Occident pe tema crizei din Ucraina si sa accepte aceleasi conditii pe care le-au acceptat ceilalti creditori", spune Christopher Granville, fost diplomat britanic in Rusia.

Imprumut suspect

La sfarsitul anului 2013, Vladimir Putin isi recompensa aliatul ucrainean, ex-presedintele Viktor Yanukovici, cu 3 miliarde de dolari pentru refuzul de a continua negocierile cu UE.

Banii au fost investiti intr-o obligatiune emisa de guvernul ucrainian pe piata de capital din Marea Britanie si cumparata "cu dedicatie" de catre Moscova.

Emiterea de obligatiuni pentru contractarea unui imprumut intre doua state este cel putin o chestiune neobisnuita pe piata financiara.

A fost emis si cumparat pe piata de capital din Marea Britanie, ceea ce inseamna ca orice proces aparut intre cele doua parti urmeaza sa fie judecat conform legislatiei britanice.

Mai mult, contractul negociat intre cele doua guverne include si o serie de clauze suspecte, cum ar fi cea prin care datoria Ucrainei nu poate fi compensata in cazul unor daune provocate de celalalt stat prin alte interventii.

Actualul presedinte de la Kiev, Petro Porosenko, spera totusi sa stinga aceasta datorie prin compensatiile pe care intentioneaza sa le ceara pentru anexarea Crimeei.

Guvernul ucrainean acuza si faptul ca banii nu s-au regasit in Trezoreria statului, Yanukovici si acolitii sai fiind suspectati ca au subtilizitat mai multe miliarde de dolari inainte de a fugi in Rusia.

Totodata, executivul Ucrainei insista ca titlul de stat cumparat de Rusia trebuie tratat ca o datorie comerciala si, prin urmare, supus acelorasi conditii pe care le-au acceptat si ceilalti creditori.

"Aceste 3 miliarde de dolari sunt de fapt o mita venita din Rusia pentru ca presedintele Yanukovici sa blocheze acordul de asociere cu UE", sustine premierul ucrainean Arseniy Yatsenyuk, intr-un interviu acordat ziarului german Handelsblatt.

Rusii sustin ca datoria inregistrata de Ucraina catre ei are un caracter oficial, semn ca vor sa foloseasca acesta parghie pentru a bloca ajutorul financiar de 17,5 miliarde acordat de FMI Kievului, conform cadrului legal prin care Fondul nu poate imprumuta o tara cu restante la plata catre alt stat.

Un caz spectaculos

Pentru expertii in drept din Marea Britanie, confruntarea dintre cele doua guverne se anunta mai interesant ca o finala de Cupa Mondiala la fotbal jucata de Anglia.

"Un astfel de proces nu s-a mai judecat inainte. Va fi fabulos sa poti asista la derularea lui si sa vezi ce argumente se aduc in privinta datoriilor Rusiei catre Ucraina pentru anexarea Crimeei", spune Mitu Gulati, profesor de drept economic la Universitate Duke.

Situatia s-ar putea dovedi de-a dreptul catastrofala pentru Putin daca judecatorii englezi vor aprecia ca Rusia intentiona sa anexeze Crimeea chiar dinainte de a semna contractul prin care a cumparat titlul destat emis de Kiev.

Pe de alta parte, o victorie a Rusiei va oferi un avantaj imens pentru Moscova in fata Ucrainei.

Chiar si un proces prelungit la nesfarsit ar putea afecta mai mult Kievul decat pe rusi, in conditiile in care Poroshenko isi poate consolida puterea politica in tara doar printr-o iesire cat mai rapida din sfera de influenta a Moscovei.

"Acest caz ar putea bloca multe dintre investitiile internationale derulate in Ucraina. Aceasta lupta in instanta este o pierdere de timp tradusa prin ratarea sanselor de a reconstrui tara si de a atrage investitorii straini inapoi in Ucraina", crede Christoph Trebesch, profesor de economie la Universitatea din Munchen.

#datorie Ucraina Rusia, #incapacitate plata ucraina, #proces Ucraina Rusia, #vladimir putin , #Afaceri