Calcule gresite pentru Putin. Criza petrolului si cea din China ii dau fiori liderului rus

Luni, 24 August 2015, ora 10:58
7613 citiri
Calcule gresite pentru Putin. Criza petrolului si cea din China ii dau fiori liderului rus
Foto: Kremlin

Legatura ruso-chineza va fi supusa primului test important la inceputul lunii viitoare, cand Vladimir Putin se va deplasa intr-o vizita oficiala la Beijing.

Criza pietei de capital din China si scaderea dramatica a pretului petrolului si gazelor il fac pe presedintele rus sa isi revizuiasca atent parteneriatul economic dezvoltat cu Beijingul, relateaza agentia Bloomberg.

Afaceri complicate

La mijlocul acestei luni, reprezentantii Gazprom inca mai trageau sperante ca pot incheia un al doilea contract de livrare a gazelor naturale pe piata din China.

Beijingul a spulberat din start acest vis, Ling Ji, directorul pe zona Eurasiatica din cadrul Ministerului Comertului din China, declarand pentru agentia Interfax ca subiectul nu va fi abordat in cadrul discutiilor cu liderul de la Kremlin.

Un acord ruso-chinez pe aceasta tema ar fi facut din China cea mai mare piata de desfacere pentru Gazprom, dar in acest moment Beijingul se confrunta cu o economie afectata de supracapacitate industriala, o criza in sectorul imobiliar si o volatilitate in crestere pe piata de capital.

"Nu este un mediu propice pentru incheierea unui alt contract de livrare a gazelor naturale", crede Keun-Wook Paik, cercetator in cadrul Institutului de Studii Energetice Oxford din Londra.

Cu fata la rasarit

In 2014, dupa aproape un deceniu de negocieri, Putin a incheiat primul sau contract de livrare a gazelor naturale pe piata din China.

Afacerea a fost considerata, la acel moment, drept un nou pas in dezvoltarea relatiilor economice dintre cel mai mare exportator de energie si cel mai mare consumator de pe piata globala.

Acordul semnat de Putin si presedintele Xi Jinping a venit si ca urmare a deteriorarii relatiilor dintre Moscova si tarile Occidentale pe tema amestecului Rusiei in criza din Ucraina.

In noiembrie, cele doua parti au semnat un contract cadru de livrare a gazelor pentru 30 de ani, prin care Rusia se angajeaza sa livreze o cantitate anuala suplimentara de 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe piata din China.

Aceasta in afara unui contract initial care asigura o livrare de 38 de miliarde metri cubi de gaze incepand cu 2019.

Putin a apreciat valoarea primului contract la 400 de miliarde de dolari, in baza pretului petrolului de la acea data.

De atunci insa, pretul petrolului Brent a scazut de la 102 dolari/baril la o valoare sub 46 de dolari, ceea ce reduce considerabil si suma pe care Gazprom o va incasa din afacerea derulata in China.

Riscuri majore

Peste toate se adauga o schimbare a managerilor din fruntea companiilor energetice din China si o cruciada anti-coruptie declansata de Beijing, fapt care amana semnarea celui de-al doilea contract de livrare a gazelor naturale din Rusia.

"Noii oficiali nu se arata dispusi sa semneze intelegeri riscante, iar o afacere cu Rusia, in acest moment, este extrem de riscanta.

Aceasta ca urmare a sanctiunilor dictate de Occident, a deprecierii rublei si a schimbarilor constante in regimul fiscal", explica Alexander Gabuev, analist al Centrului Carnegie din Moscova.

Chiar daca o relatie politica cu Rusia se poate dovedi avantajoasa pentru presedintele Xi Jinping, acesta nu va risca sa sacrifice economia Chinei de dragul unei aliante cu Putin.

Inclusiv ambasadorul Rusiei in China, Andrei Denisov, crede ca un alt acord semnat in timpul vizitei de peste o saptamana nu va fi decat "un cadou nesperat", in acest context, negocierile pentru semnarea celui de-al doilea contract de livrare a gazelor rusesti pe piata chineza urmand sa ramana in discutie pe o perioada mai lunga.

#vladimir putin, #piata energie China, #livrari gaze Gazprom, #afaceri China Rusia , #Afaceri