AFP: Ponta, un lup tanar al politicii cu ambitia de a intra in cursa celor mari

Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 10:03
2164 citiri
AFP: Ponta, un lup tanar al politicii cu ambitia de a intra in cursa celor mari

Liderul opozitiei romane de stanga Victor Ponta, desemnat vineri prim-ministru de catre presedintele Traian Basescu, este un lup tanar al politicii care are ambitia de a intra in cursa celor mari, relateaza AFP.

De formatiune jurist si procuror pana in 2001, Victon Ponta este la varsta de 39 de ani unul dintre cei mai tineri deputati ai Romaniei si liderul Partidului social-democrat (PSD) de doi ani.

Din aceasta pozitie el a format in februarie 2011 impreuna cu presedintele Partidului national liberal (PNL), Crin Antonescu, Uniunea social-liberala (USL), o alianta politica ce si-a desemnat ca principal obiectiv indepartarea de la putere a presedintelui Basescu.

Ponta, care vorbeste fluent engleza si franceza, a ocupat de doua ori pentru scurt timp functia de ministru, inzestrat cu Controlul programelor europene in 2004 iar apoi cu Relatiile cu Parlamentul in 2008.

In plan economic, acesta a criticat programul de privatizari lansat de guvernul demis de centru-dreapta, insa a asigurat ca va respecta liniile mari ale acordului cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana semnat in martie 2011.

"Este o persoana care asculta, care are 11 ani de cariera politica si care nu ia decizii impulsive", a declarat pentru AFP analistul politic Andrei Taranu.

"El va conduce un guvern de coalitie si va trebui sa faca fata pana la alegerile legislative din noiembrie orgoliilor si ambitiilor electorale a doua alte partide" membre USL, a adaugat acesta.

Cu aerul sau de elev model, isi face cunoscuta admiratia pentru revolutionarul bolivian Che Guevara si se declara un "om de stanga pur si dur".

Considerat a fi mai moderat decat colegul sau liberal Antonescu, el a surprins cu toate acestea opinia publica in ultimele luni prin declaratii considerate "socante" de catre presa.

Inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale franceze, el l-a descris pe blogul personal pe presedintele Nicolas Sarkozy ca fiind un "simbol al omului politic demagog, populist fara limite, lipsit complet de valori si de scrupule, sustinand conceptii foarte autoritare si antidemocratice, un bufon ce seamana cu Basescu".

El a comparat de asemenea administratia Basescu cu un "regim fascist" unde "institutiile statului sunt anihilate si opozantii politici si patronii de presa sunt victime ale santajului".

Ponta, care joaca cu placere basket si participa la raliuri, este casatorit si are doi copii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#AFP Victor Ponta premier, #analiza international Victor Ponta premier, #Victor Ponta premier desemnat , #USL