Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Victor Ponta vrea reforma administrativ-teritoriala in Romania, in 2013

Victor Ponta vrea reforma administrativ-teritoriala in Romania, in 2013


Premierul Victor Ponta doreste ca anul viitor sa se aprobe reforma constitutionala si administrativ-teritoriala a Romaniei, "prima reforma importanta de dupa anul 1968".

"De cand am ajuns premier nu m-am razgandit. Bucurestiul are prea multe pareri, iar eu nu cred ca este normal ca un primar din Salaj, de exemplu, sa vina la Bucuresti pentru a semna o hartie. La Bucuresti trebuie sa tinem politica externa, apararea, justitia, dar toate celelalte lucruri care nu tin de Guvernul central trebuie sa mearga la autoritatile locale", a declarat joi Victor Ponta, prezent la Adunarea Generala a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania.

In opinia sa, 2013 trebuie sa fie si un an al reformei constitutionale pentru ca regiunile sa primeasca recunoastere in Legea fundamentala, insa pastrand judetele actuale.

"Regiunile trebuie sa primeasca recunoastere in Constitutie, pastrand judetele actuale. Chiar cred ca judetele actuale trebuie sa ramana. Regiunile vor fi deasupra. Asta nu inseamna mai multa birocratie. 1 ianuarie 2014, atunci cand incepem noul exercitiu financiar, trebuie sa ne gaseasca cu regiuni, cu un singur minister pentru acestea. Nu prea inteleg rolul Ministerului Dezvoltarii Regionale daca vom avea regiuni", a spus primul-ministru.

Seful Executivului a afirmat ca agentiile de dezvoltare regionala vor reprezenta aparatul tehnic al consiliilor regionale.

Victor Ponta a spus ca descentralizarea nu a avut pana acum in vedere si partea financiara in perspectiva regionalizarii urmand sa se ia in calcul impunerea unui plafon de indatorare pentru autoritatile judetene.

"Trebuie sa avem grija si sa invatam din experienta altora, de exemplu Spania, sa nu transferam deficitele pe regiuni, iar acestea sa fie ingropate in datorii (...) Trebuie sa facem aceste datorii sustenabile", a spus primul-ministru.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1231 ori