Victor Ponta: Romania doreste sa arate ca integrarea sa in NATO si in UE a fost un succes

Vineri, 04 Iulie 2014, ora 16:26
1311 citiri
Victor Ponta: Romania doreste sa arate ca integrarea sa in NATO si in UE a fost un succes

Romania doreste sa arate ca integrarea sa in NATO si in Uniunea Europeana a fost un succes, iar acest lucru poate fi un exemplu pentru popoarele ucrainean, moldovean si georgian, care trebuie sa fie sustinute, a declarat premierul roman Victor Ponta, intr-o interventie la CNN International.

Seful guvernului roman a participat vineri, alaturi de ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, la prima listare la bursa londoneza a actiunilor Electrica.

''Este intotdeauna mai usor sa faci declaratii politice decat actiuni concrete. Dar, ceea ce vedem noi acum in apropierea granitelor Romaniei - Ucraina, Moldova sau Georgia - ar putea parea foarte indepartat pentru politica din Marea Britanie sau Franta.

Dar ei sunt vecinii nostri si noi dorim sa aratam ca exemplul Romaniei, exemplul Poloniei, au fost evenimente incununate de succes in ceea ce priveste integrarea in NATO si in Uniunea Europeana. Si daca popoarele ucrainean, moldovean si georgian, daca conducerea politica are curajul de a spune 'da' Occidentului, 'da' Aliantei Nord-Atlantice, 'da' Uniunii Europene, noi nu ar trebui numai sa aplaudam. Noi ar trebui sa le ajutam in ceea ce priveste investitiile in infrastructura, investitiile in dezvoltarea institutiilor democratice si europene'', a spus Ponta, in emisiunea The Business View difuzata de CNN International.

In legatura cu o eventuala candidatura a sa la presedintia Romaniei, Victor Ponta a mentionat ca nu exclude aceasta varianta, dar mai important este faptul ca Romania sa isi mentina tendinta pozitiva, intrucat primii ani ai Romaniei dupa aderarea la Uniunea Europeana au fost foarte grei. ''Iar in prezent, dupa multi, multi ani dificili si dupa multe sacrificii, se pare ca Romania nu mai este o problema pentru Uniunea Europeana. Este mai degraba o tara de foarte multa incredere si o tara in rapida dezvoltare in estul granitei Uniunii Europene'', a apreciat seful guvernului roman.

Referitor la situatia economica a Romaniei, Ponta a mentionat ca ultimele date statistice, precum crestere economica de 4% din PIB si rata a somajului de 6,7%, dau sperante nu numai pentru Romania, dar aproape pentru toti noii membri ai Uniunii Europene din partea estica a Europei. ''Noi suntem mai bine pregatiti acum pentru toate provocarile, in special in sectorul energetic, care vin din proasta relatie pe care Uniunea Europeana o are acum cu Rusia'', a adaugat Ponta.

#ponta ue, #ponta nato, #romania nato , #stiri Victor Ponta