Romania vrea 47 de miliarde de euro din bugetul UE

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 08:51
1735 citiri
Romania vrea 47 de miliarde de euro din bugetul UE

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara ca daca presedintele Traian Basescu va obtine alocari pentru Romania de 47 de miliarde de euro in urmatorul cadru financiar multianual european va fi laudat, iar daca obtine o suma mai mica va fi criticat, dar nu risca o noua suspendare.

"Daca presedintele tine sau nu cont de pozitia Guvernului, de pozitia Parlamentului, este propria sa raspundere politica. (...) Presedintele o sa faca ce crede domnia sa ca-i mai bine, insa era important ca Guvernul si Parlamentul sa aiba o pozitie oficiala. Dupa aceea, presedintele ar fi putut spune "nu mi-a spus nimeni ce parere are, nu ma criticati". Daca vine cu 47 de miliarde de euro, asa cum e propunerea Comisiei Europene, o sa-l laudam, daca vine cu mai putin, o sa-l criticam. E normal", a afirmat Victor Ponta, la postul Romania TV.

El a precizat ca memorandumul transmis presedintelui este un document de lucru, care reflecta pozitia oficiala a Guvernului si cuprinde date confidentiale vizand elemente din negocierile cu Grupul "Prietenii coeziunii" sau cu alte state, precum si eventuale efecte asupra economiei, calculate in functie de diverse variante de alocari.

"Pana la urma presedintele isi asuma responsabilitatea si isi spune pozitia in cadrul Consiliului, insa, din cei 27 de participanti la Consiliu, 25 fiind prim-ministri, cam toti prezinta in fata Parlamentului elementele principale si isi iau un mandat de principiu. (...) Pana la urma presedintele raspunde politic pentru modul in care isi exercita atributiile", a spus Ponta.

Premierul a mentionat ca speculatiile potrivit carora daca seful statului nu va respecta recomandarile din memorandum risca o noua suspendare constituie "o interpretare exagerata".

El a punctat ca, dincolo de suma care ii va fi alocata Romaniei, tara noastra risca sa fie dezavantajata de o serie de conditii.

"Prima conditie era acel faimos paragraf 45, introdus de presedintele Consiliului European Herman van Rompuy strict pentru Romania, si anume sa primim mai putini bani daca pana in 2011 gradul de absorbtie era sub 10% si alte prevederi legate de cofinantare, de TVA, lucruri aparent tehnice, dar care ne-ar impiedica sa absorbim si o suma mai mica de 47 de miliarde de euro, pe care eventual o sa-i obtinem", a explicat Victor Ponta.

Presedintele Traian Basescu a primit miercuri, in timpul deplasarii spre Bruxelles, memorandumul adoptat de Guvern referitor la participarea Romaniei la reuniunea extraordinara a Consiliului European pe tema cadrului financiar multianual al Uniunii Europene 2014 - 2020.

Premierul Victor Ponta a afirmat saptamana trecuta ca propunerea presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, vizand reducerea alocarilor pentru Politica Agricola Comuna si politica de coeziune este inacceptabila pentru Romania, tara noastra opunandu-se cu fermitate si fiind gata sa uziteze de dreptul de veto.

Pozitia sa privind utilizarea dreptului de veto a fost contestata de presedintele Traian Basescu, acesta precizand ca ar utiliza veto-ul doar daca s-ar incalca Tratatul privind functionarea UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania buget UE, #Traian Basescu buget UE Romania, #Victor Ponta buget UE Romania , #stiri Victor Ponta