Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Respingerea noului Cod al insolventei creeaza haos. Ce spun specialistii

Respingerea noului Cod al insolventei creeaza haos. Ce spun specialistii


Dupa ce autoritatile au lucrat mai bine de noua luni la un nou Cod al Insolventei, situatia companiilor aflate in procedura de reorganizare este "complet in ceata". Nu se stie ce este neconstitutional: intreaga lege sau doar articolele contestate?

Avocatii specializati in insolvente au opinii diferite cu privire la situatia juridica a noului cod. Daca unii sunt de parere ca doar cele doua articole contestate de Avocatul Poporului incalca principiile legii, altii considera ca intregul Cod al Insolventei este neconstitutional.

"Intregul Cod al Insolventei este neconstitutional, nu numai articolele respective. Acum trebuie sa intre in dezbateri la Parlament ca si Codul Rutier", a declarat pentru Business24, avocatul Marius Vicentiu Coltuc, partener coodonator a Casei de Avocatura Coltuc.

De cealalta parte, avocatul Raluca Nastase este de parere ca doar articolele semnalate trebuie modificate, intrucat doar ele au fost gasite ca fiind neconstitutionale.

"Articolul 81 va fi modificat corespunzator, in asa fel incat notiunile stabilite de art. 81 sa corespunda cu celelalte prevederi legale in vigoare, respectiv cu legea audiovizualului si cu regulamentul de functionare al CNA-ului, in asa fel incat sa existe o armonizare", completeaza Raluca Nastase, partner al casei de avocatura Biris Goran.

Aceasta este de parere ca nu trebuie sa se intample ca intr-un act normativ sa avem o prevedere pe care autoritatile puse sa o aplice, sa nu aiba o modalitate de aplicare.

"Daca suspendarea licentei TV nu este prevazuta in Legea audiovizualului, atunci modificam fie legea audiovizualului, ori corelam Codul Insolventei cu prevederile din Legea audiovizualului", sustine Nastase.

Ce se intampla cu firmele aflate in procedura de insolventa

Potrivit avocatilor, Ordonanta de urgenta a Guvernului nu intra in vigoare, iar firmele care se afla in procedura de insolventa se judeca dupa vechea Lege nr. 85/2006.

"Firmele isi urmeaza procedura insolventei care va fi reglementata de dispozitiile legale anterioare, si anume cele prevazute in Legea nr. 85/2006. Actul este suspendat ceea ce inseamna ca nu isi produce efecte, iar legea nu mai este aprobata", a declarat pentru Business24 Raluca Nastase, partner al casei de avocatura Biris Goran.

Cand vom avea o lege care sa nu mai ridice confuzii?

Intrebat cu privire la perioada de reglementare a situatiei, Marius Vicentiu Coltuc, partener coodonator a Casei de Avocatura Coltuc, este de parere ca termenul va fi de cel mult sase luni.

"Articolul va fi cosmetizat oarecum si o sa intre in vigoare", afirma Coltuc.

Trebuie sa fie reglementate intr-un mod coerent, cu instrumente juridice care sa nu puna in dificultate nici pe avocati, nici pe judecatori si nici pe practicienii in insolventa, este de parere avocatul Raluca Nastase.

"Scopul Legii Insolventei este de a reglementa norme de conduita" concluzioneaza Raluca Nastase.

Ponta acuza Curtea Constitutionala

Premierul Victor Ponta acuza Curtea Constitutionala ca sprijina evaziunea fiscala si nu lasa Guvernul sa combata acest fenomen, el afirmand despre actuala lege a insolventei ca incurajeaza companiile sa nu plateasca taxe.

"Cand vad companii serioase cum este Coca-Cola ca platesc taxe cu care compensam faptul ca alte firme nu platesc taxe si se ocupa cu evaziunea fiscala, evaziune care vad ca acum e sprijinita si de Curtea Constitutionala, care nu ne lasa sa combatem evaziunea fiscla, cu atat mai mult apreciez companiile serioase care platesc taxe", a spus Ponta.

Intrebat despre legea insolventei, el a afirmat ca actuala lege a insolventei "incurajeaza companiile sa nu plateasca taxe".

Ponta a adaugat ca actuala lege a insolvenetei este "o lege proasta" si a spus ca este hotarat sa o schimbe pentru a sprijini companiile "serioase" sa investeasca, sa plateasca si sa fie "actorii corecti" in economia romaneaasca.

Marti, cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale au decis ca noua lege a insolventei este neconstitutionala. Magistratii Curtii Constitutionale au raspuns astfel unei sesizari venite din partea Avocatului Poporului, declarand neconstitutionale toate prevederile codului.

Aspectele pe care Avocatul Poporului le-a subliniat Curtii Constitutionale sunt legate de aplicarea legii retroactiv si activitatea posturilor de radio si televiziune.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1601 ori