Ponta: Taxa auto si programul RABLA se modifica din 2013

Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 14:07
6219 citiri
Ponta: Taxa auto si programul RABLA se modifica din 2013

Incepand cu data de 1 ianuarie 2013 va intra in vigoare taxa de mediu si "toti cei care polueaza vor plati taxa", a declarat, vineri, premierul Victor Ponta, la Salonul Auto Bucuresti.

"Taxa auto nu o eliminam complet. Din pacate, prin modul in care a fost reglementata, nu a fost o taxa de protectie a mediului, ci a fost construita de fiecare data gresit, iar Comisia Europeana ne-a sanctionat. Lucrul cel mai grav este ca oamenii au platit sume pe care nu trebuiau sa le plateasca", a declarat Victor Ponta.

"Pentru bugetul 2013, vom veni cu o taxa de mediu, nu de prima inmatriculare. Nu poti sa ceri o taxa mai scumpa decat autoturismul", a afirmat premierul.

Taxa auto se transforma in taxa de mediu

Prim-ministrul a spus ca noua taxa de mediu va trebui sa arate in mod foarte clar cum se platesc banii si pentru ce vor fi folositi.

"Pana la sfarsitul anului trebuie sa avem acordul Comisiei Europene. Cum a fost pana acum nu putem merge mai departe, pentru care ne-a sanctionat Comisia Europeana, au castigat oamenii procesele si trebuie sa le dam banii inapoi", a zis Victor Ponta.

In prezent, zeci de mii de romani au dat in judecata statul roman si cer inapoi banii incasati ilegal din taxa auto.

Pentru recuperarea taxei auto, trebuie depusa o petitie la Directia Generala de Finante Publice Judetene, actualizata cu dobanda legala pana la data platii.

Reprezentantii directiei sunt obligati sa raspunda la aceasta cerere in 30 de zile.

Recuperare taxa auto: Cui ne adresam, ce documente depunem

La sfarsitul lunii august, premierul Victor Ponta declara ca Guvernul are de restituit o diferenta de 400 de milioane de euro celor care au platit in 2011 taxa de poluare si cerea gasirea unei solutii in acest sens astfel incat proprietarii de masini sa nu mai fie nevoiti sa dea in judecata statul.

Principiul de baza al taxei de protectie a mediului va fi acela ca va fi platit a doar de catre proprietarii de masini poluante. "Aceasta a fost ideea si la nivel european", a spus Victor Ponta, care nu a detaliat insa care vor fi criteriile dupa care o masina va fi considerata ca fiind poluanta sau nu.

Victor Ponta a spus ca anul acesta vanzarile auto au fost franate de catre sistemul de creditare din Romania, care a fost mult restrans. El a spus ca statul roman va incuraja achizitia de masini noi si nepoluante.

Taxa de mediu va fi platita inclusiv pentru "masinile pe care oamenii si le iau din afara tarii si care nu respecta standardele de poluare", a spus Victor Ponta.

Se reia programul RABLA

Programul RABLA este un program bun, dar anul acesta nu au fost fonduri, a spus premierul. Intrebat daca programul RABLA va fi reluat incepand cu anul viitor, Victor Ponta a spus ca statul ia in considerare acest lucru si ca "singurul lucru pe care trebuie sa-l studiem este cumularea tichetelor".

"S-a facut o piata paralela, iar lucrurile trebuie indreptate. Din punctul meu de vedere, ar trebui sa fie un singur tichet si aceasta facilitate sa fie pentru cel care-si caseaza masina. Este un fel de bursa ilegala a tichetelor si asta a creat o perturbare majora in piata", a spus Victor Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#taxa auto 2013, #programul RABLA 2013, #schimbari taxa auto Victor Ponta, #tichete programul RABLA , #stiri Victor Ponta