Ponta: Romania trebuie sa-si coordoneze cu Polonia politicile economice

Marti, 04 Iunie 2013, ora 15:23
1135 citiri
Ponta: Romania trebuie sa-si coordoneze cu Polonia politicile economice

Romania trebuie sa-si coordoneze cat mai mult politicile economice si de dezvoltare cu Polonia, a declarat marti premierul Victor Ponta, inainte de vizita pe care o va efectua la Varsovia.

"Ma voi afla maine (miercuri - n.r.) in vizita in Polonia - partener strategic pentru Romania si pe plan european, cu care trebuie sa ne coordonam cat mai mult politicile economice, politicile de dezvoltare. Este chiar o tara de la care avem foarte multe de invatat in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, politica energetica, politica industriala", a afirmat Victor Ponta, la inceputul sedintei de guvern.

El a precizat ca vizitele pe care le va intreprinde in perioada urmatoare au un caracter preponderent economic.

Premierul ar urma sa mearga saptamana viitoare in Germania si in Slovacia.

"Cred ca trebuie sa folosim oportunitatile Romaniei in energie, in industrie, in agricultura si sa reusim sa continuam atragerea de investitii", a adaugat seful Guvernului.

In context, el a mentionat ca Executivul va mai adopta marti o hotarare de guvern necesara inaugurarii Podului Calafat-Vidin.

Ambasadorul Poloniei la Bucuresti, Marek Szczygiel, a declarat intr-un interviu acordat Agerpres ca discutiile premierului Ponta cu primul-ministru polonez, Donald Tusk, vor viza cooperarea bilaterala - in special proiectele economice - si agenda europeana.

"Vor fi doua teme principale: agenda europeana si cooperarea bilaterala, cu o atentie deosebita asupra aspectelor economice. In ceea ce priveste agenda europeana, este important de amintit ca tarile noastre reprezinta o atitudine specifica in UE: suntem state de marime medie si provenim din Europa Centrala si de Est. Este important sa ne coordonam abordarile in privinta multor probleme de pe agenda europeana.

De exemplu, unul din subiectele de baza vizeaza cum sa stam in centrul integrarii europene, conferind niste limite ale situatiilor noastre fiscale si economice. Noi nu suntem membri ai Zonei Euro, avem planuri sa aderam la ea, dar nu suntem inca acolo si procesul de accedere va dura cativa ani in ambele cazuri, si al Poloniei si al Romaniei. Prin urmare, este important sa ne asiguram ca nu suntem marginalizati in procesul de integrare politica si economica de mai departe", a spus diplomatul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cooperare Romania Polonia, #dezvoltare economica Polonia, #fonduri europene Polonia, #politici Polonia , #stiri Victor Ponta