Ponta a prezentat concluziile summitului UE, intr-un context incendiar la Parlament

Marti, 03 Iulie 2012, ora 12:00
1820 citiri
Ponta a prezentat concluziile summitului UE, intr-un context incendiar la Parlament

Premierul Victor Ponta a prezentat in plenul Parlamentului concluziile participarii la Consiliul European din 28-29 iunie.

Inainte de sedinta in care a fost programat discursul premierului, USL a depus o solicitare la Senat si la Camera Deputatilor, pentru revocarea presedintilor celor doua Camere. Astfel, Uniunea cere schimbarea lui Vasile Blaga, din functia de presedinte al Senatului, si a Robertei Anastase, din functia de sef al Camerei Deputatilor.

Revocarea Avocatului Poporului si a sefilor celor doua camere se va discuta intr-o alta sesiune extraordinara a Parlamentului, sedintele fiind convocate pentru orele 14:00 si 16:00.

Crin Antonescu si Valeriu Zgonea sunt propunerile USL pentru presedintia Senatului, respectiv a Camerei Deputatilor. Valeriu Dorneanu este propunerea USL pentru Avocatul Poporului.

Liderii PDL spun ca asistam la o lovitura de stat data de USL, si ca Crin Antonescu si Victor Ponta "au declansat Jihadul impotriva Romaniei democratice".

Business24 va prezinta discursul prim-ministrului Victor Ponta, in Parlament:

Doamna Merkel, vineri, la ora 17.00, la patru ore dupa finalizarea Consiliului European, se adresa Parlamentului german.

Asadar, ce facem acum este o intrare in normalitate. Informarea pe care v-o prezint astazi, am prezentat-o si ministrilor aseara si am trimis-o deja si presedintelui Romaniei.

Consiliul European a oferit un raspuns clar si important pentru problemele cetatenilor europeni: sunt necesare masuri de crestere economica. Pactul de crestere adoptat cu aceasta ocazie a fost sustinut de toti prim-ministrii.

Care a fost pentru Romania principala concluzie a summitului?

Pentru Romania s-a decis ca orice fel de masura de crestere si de realocare financiara pe plan european, sa nu afecteze alocarile de fonduri europene.

A existat o propunere de scoatere din cadrul anvelopei nationale a unei parti din fonduri si realocarea lor pentru alte initiative europene. Romania a evitat acest pericol, insa e de datoria mea sa va informez ca masurile pe care guvernul le-a luat si le va lua, trebuie sa conduca la schimbari fundamentale, privind capacitatea noastra administrativa si de absorbtie de fonduri europene. La preluarea mandatului, eram pe ultimul loc in Europa la absorbtia fondurilor europene.

O alta decizie importanta - posibilitatea pentru Romania de a realoca fonduri europene pentru programele nationale. Asadar, acolo unde nu avem sanse sa folosim toate fondurile, putem cere Comsiei Europene alocarea catre un alt rogram, daca planul este realist.

Opinia mea ca prim-ministru: In mod clar, primul ministru nu poate discuta singur despre tratate ce privesc suveranitatea nationala, dar nici presedintele nu poate face acest lucru. Sunt decizii care apartin Parlamentului si poporului, prin referendum.

Agrearea acordului privind brevetul european: este important ca Romania sa inceapa sa prezinte candidati pentru institutiile europene.

Bugetul Uniunii Europene: Am sustinut pozitia comuna stabilita la Bucresti, si anume principiul pastrarii politicii de coeziune si importanta alocarii fondurilor necesare pentru ca diferentele dintre Romania si celelalte tari europene sa poata fi recuperata in timp.

Pentru Romania este esential.

Am incercat pe baza mandatului dat de dumneavoastra sa prezint interesele Romaniei, am incercat si incerc sa respect toate institutiile statului. Din partea guvernului exista toata buna-credinta, insa Guvernul Romaniei este responsabil in primul rand in fata Parlamentului si in luna noiembrie, in fata cetatenilor.

#discurs Victor Ponta, #Ponta concluzii summit UE, #revocari Parlament , #stiri Victor Ponta