Ponta, intrebat de unde va acoperi banii pierduti prin amanarea majorarii accizei: Din bugetul Presedintiei

Luni, 23 Decembrie 2013, ora 12:28
1147 citiri
Ponta, intrebat de unde va acoperi banii pierduti prin amanarea majorarii accizei: Din bugetul Presedintiei

Veniturile pierdute prin amanarea cresterii accizei la carburanti vor fi acoperite din bugetul Administratiei Prezidentiale, potrivit premierului Victor Ponta, care argumenteaza masura prin faptul ca presedintele Traian Basescu a afirmat ca exista bani prin care amanarea accizei sa fie compensata.

Intrebat de jurnalisti cum va acoperi golul de venituri rezultat din amanarea majorarii accizei la carburanti, conform recomandarii Fondului Monetar International, premierul a raspuns: "De la Administratia Prezidentiala, ca domnul presedinte a spus ca sunt bani".

Presedintele Traian Basescu a anuntat in cateva randuri ca nu va promulga Legea bugetului de stat daca acciza la carburant va fi majorata, premierul Victor Ponta precizand insa ca negociaza cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana amanarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorina, folosita de catre transportatorii de marfa, si aplicarea acesteia doar la benzina.

Saptamana trecuta, dupa o discutie cu presedintele Basescu, premierul a anuntat ca va amana cu trei luni majorarea accizei si la benzina, nu doar la motorina, iar seful statului a precizat ca in aceste conditii poate promulga bugetul.

"Am facut acest lucru pentru ca Guvernul a fost de acord sa amane cu trei luni intrarea in vigoare a accizei pe carburant, motorina si benzina. Fata de 2,4 miliarde, cat era prevazut in bugetul de stat venituri din aceasta taxa, suspendarea aplicarii pe trei luni insemana 600 de milioane de lei mai putin in bugetul de stat, foarte mica in raport cu excesele din buget, si care pot fi ajustate in foarte multe zone din buget unde sunt bani in exces, fie ca vorbim de banii de la Ministerul domnului Dragnea, de la serviciul datoriei externe, de la minimalizarea unor incasari, cum e taxa pe stalp", a spus Basescu, miercuri, la Cotroceni.

Luni, Fondul Monetar International a transmis o declaratie in care considera ca sunt necesare masuri care sa compenseze veniturile pierdute de stat prin amanarea cresterii accizei la carburanti, iar o misiune a Fondului se va afla la Bucuresti in luna ianuarie pentru discutii cu autoritatile, vizand combinarea primelor doua evaluari ale acordului stand-by.

"Pentru a asigura atingerea tintei de deficit bugetar de 2,2% din PIB, va fi necesara adoptarea unor masuri care sa compenseze veniturile pierdute in urma amanarii cu trei luni a majorarii accizei la carburanti. Autoritatile au cerut discutarea unor astfel de masuri in luna ianuarie cu echipa FMI, fiind vizata combinarea primelor doua evaluari ale programului economic sustinut prin acordul stand-by. O misiune FMI a planificat o vizita la Bucuresti in luna ianuarie", potrivit unei declaratii de presa transmisa luni de reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.

FMI a salutat, de asemenea, promulgarea bugetului de stat pe 2014 de catre presedintele Traian Basescu, considerata "un pas binevenit".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Acciza Victor Ponta, #acciza Traian Basescu, #acciza carburanti , #stiri Victor Ponta