Ponta: Ideea de competitie este "ideala" pe piata gazelor din Romania

Marti, 08 Aprilie 2014, ora 15:50
1285 citiri
Ponta: Ideea de competitie este "ideala" pe piata gazelor din Romania

Ideea de competitie si piata libera este una "ideala" pe piata gazelor din Romania, deoarece sunt doar doi producatori si deciziile in cazul unuia se iau la Viena, iar in cazul celuilalt, la DNA, a afirmat, marti, premierul Victor Ponta, la prezentarea activitatii pe 2013 a Consiliului Concurentei.

"Romania a avut curajul de a porni ceea ce inseamna o adevarata reforma structurala in domeniul energiei. Evident ca pericolele sunt foarte mari, pentru ca, pe de-o parte, o piata libera a energiei, iata, cum a fost cazul energiei electrice, a dus la o scadere a preturilor si la servicii de mai buna calitate, dar si cu implicatii negative, iar o alta piata, pe care in aceste zile incercam sa o facem cat mai libera, piata gazelor, ne arata ca nu intotdeauna ceea ce urmarim si atingem ca si scop. Este ideala ideea unei competitii si a unei piete libere, dar, de exemplu, la gaze avem doar doi producatori - e greu sa pastrezi, de fapt, un echilibru cand ai doar doi jucatori - la unul din acesti jucatori deciziile se iau la Viena, la celalalt cred ca se iau la DNA", a spus Ponta.

El a aratat ca este interesat ca reforma din domeniul energiei sa nu afecteze marii consumatori, pentru ca s-ar inregistra repercusiuni negative in domeniile social si bugetar si, de asemenea, ar scadea competitivitatea externa a Romaniei.

"Ceea ce ma intereseaza pe mine si intereseaza societatea romaneasca este ca, in conditii de competitie si concurenta corecta, beneficiarul indirect, si anume marii consumatori de energie, cei care creeaza locuri de munca, cei care platesc taxe si impozite, cei care asigura competitivitatea Romaniei in zona de export in special, dar si pe piata interna, sa supravietuiasca acestei reforme pe care o facem. Altfel, s-ar putea sa ajungem, cum s-a mai intamplat in Romania, in situatia in care operatia a reusit si pacientul a murit", a spus Ponta.

Intrebat ulterior de presa la ce companie se refera atunci cand afirma ca deciziile sunt luate la DNA, Ponta a explicat ca este vorba de Romgaz, companie ai carei toti fosti conducatori au dosare, motiv pentru actuala conducere este mai retinuta in a lua decizii.

"Cei de la Romgaz, fostii conducatori, au toti dosare si, atunci, actuala conducere spune: <>".

Cei mai mari producatori de gaze din Romania sunt compania de stat Romgaz Medias si OMV Petrom (SNP), care impreuna acopera peste 98% din productia interna.

#piata gaze Romania, #producatori gaze Romania, #victor ponta , #stiri Victor Ponta