Italia doreste sa-si intensifice colaborarea industriala cu Romania

Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 09:17
1671 citiri
Italia doreste sa-si intensifice colaborarea industriala cu Romania

Ministrul delegat al Italiei pentru dezvoltare economica si comert exterior, Adolfo Urso, a declarat ca este timpul ca Romania si Italia sa treaca la etapa mai profitabila de colaborare in domeniul industrial, folosind si fondurile europene de care beneficiaza Romania.

Adolfo Urso, care s-a aflat marti la Bucuresti, a subliniat ca investitorii italieni din Romania i-au spus ca sunt foarte satisfacuti de activitatea pe care o desfasoara in Romania, ca doresc sa ramana in tara noastra si sa contribuie la cresterea economica.

"Cred ca ar putea sa inceapa o a doua si mai profitabila faza in colaborarea din sectorul industrial dintre tarile noastre, inclusiv gratie fondurilor structurale europene de care Romania beneficiaza. Noi ne gandim mai ales la domeniul infrastructurii - autostrazi, cai feroviare si metrou, producerea si distributia energiei electrice si nucleare", a declarat Urso.

"Nu am intalnit niciun intreprinzator italian care sa imi spuna ca doreste sa plece din Romania. Mai mult, am intalnit investitori care doresc sa investeasca in Romania, in sectorul energetic, agricol, alimentar si infrastructura", a evidentiat ministrul.

Intrebat ce procent din cele 32 de miliarde de euro din fondurile europene destinate Romaniei "sunt rezervate" companiilor italiene din Romania, Urso a oferit un raspuns diplomat. "Nu exista vreo cota rezervata pentru cineva, dar daca ne uitam la procentul din PIB-ul Romaniei pe care il realizeaza investitorii italieni - 10% - speram sa participam in mod proportional si la realizarea proiectelor prin fonduri structurale. Firmele italiene stiu bine cum sa gestioneze aceste fonduri", a explicat ministrul italian.

Vorbind si despre dificultatile financiare determinate de criza, Urso a spus ca "nu rezulta ca ar exista diminuari ale investitiilor italiene in Romania in primele trei luni ale anului".

"Semnele pe care le avem sunt despre o lenta imbunatatire in acest sens.

In primele trei luni ale lui 2009, firmele italiene au investit in Romania aproximativ 130-140 de milioane de euro. Multe vor depinde de proiectele la care vor paricipa firmele italiene", a spus Urso, aratand ca se gandeste la proiectul privind unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, achizitia avioanelor militare Eurofighter, la care contribuie si firma italiana Finmecanica, si realizarea retelelor de metrou.

Proiecte mari, investitii mari!", a subliniat Urso.

Ministrul delegat Urso a apreciat ca in timpul de cand nu a mai vizitat Romania, tara s-a dezvoltat si a subliniat ca la cresterea economiei romane au contribuit si numeroasele firme italiene. Urso a oferit o serie de cifre pentru a evidentia puternica legatura dintre Romania si Italia: exista in Romania 28.000 de firme italiene, in care lucreaza peste 800.000 de romani, marfa intre Italia si Romania se transporta zilnic in 3.000 de camioane, exista 350 de zboruri Romania-Italia, iar investitorii italieni contribuie cu 10% la PIB-ul Romaniei.

"Daca adaugam si banii trimisi de romanii din Italia in Romania, atunci procentul se dubleaza", a punctat oficialul italian.

"Economiile Italiei si Romaniei sunt foarte strans unite, iar firmele italiene au constribuit la cresterea Romaniei, iar muncitorii romani contribuie la cresterea intreprinderilor italiene", a mai spus Adolfo Urso.

Marti, Urso s-a intalnit cu o serie de oficiali romani - Victor Ponta, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Gheorghe Marian, secretar de stat pentru IMM-uri, primarul Capitalei Sorin Oprescu si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu - cu care a discutat despre noi oportunitati de afaceri pentru companiile italiene din Romania.

Marti seara a avut loc, la resedinta ambasadorului italian la Bucuresti, si receptia in cinstea a 63 de ani de la infiintarea Republicii Italiene. La receptie era asteptat si premierul Emil Boc, care insa nu a mai venit. In schimb au venit membri ai Guvernului, precum Victor Ponta, Ilie Sarbu, Nicolae Nemirschi, dar si politicieni precum Adrian Nastase. Si-au mai facut aparitia membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti si reprezentanti ai Bisericilor Catolice si Ortodoxe.

Cu aceasta ocazie a fost expus si trofeul Cupei Mondiale la Fotbal castigata de Italia in 2006.

#italia, #romania, #criza, #colaborare, #industriala , #stiri Victor Ponta