Guvernul ar putea transfera actiuni Cuprumin catre CJ Alba

Duminica, 13 Mai 2012, ora 13:30
1202 citiri
Guvernul ar putea transfera actiuni Cuprumin catre CJ Alba

Guvernul analizeaza varianta de a transfera actiuni ale Cupru Min catre Consiliul Judetean Alba, urmand ca autoritatea locala sa atraga de la Uniunea Europeana fondurile necesare investitiilor de mediu in cadrul companiei.

Declaratia apartine premierului Victor Ponta si a fost facuta la emisiunea "Dupa 20 ani" de la PRO TV.

"Exista doua variante: ori exista capacitatea Guvernului de a face anumite investitii de mediu si a avea un parteneriat cu o firma privata, dar in conditii avantajoase si pentru noi, sau a doua varianta pe care trebuie sa o studiem este de a transfera actiuni la Cupru Min catre o autoritate locala, in cazul de fata Consiliul Judetean Alba, eligibila pentru fonduri europene de mediu. Cupru Min singur nu poate accesa fonduri europene, dar Consiliul Judetean este eligibil pentru a primi de la Uniunea Europeana in jur de 100 milioane euro care trebuie investite in protectia mediului", a spus Ponta.

Intrebat daca o decizie va fi luata in acest an, premierul a raspuns "categoric da".

Premierul a declarat anterior Guvernul a transmis Fondului Monetar International ca nu va vinde Cupru Min pe baza strategiei fostului Cabinet, la un pret mic si impotriva intereselor strategice, ci pe baza unui program de parteneriat public-privat care va fi definitivat in patru luni.

Roman Copper a atacat in instanta statul roman, acuzand Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie ca "a incetat unilateral discutiile" cu firma canadiana pentru Cupru Min Abrud, desi aceasta castigase licitatia pentru preluarea societatii miniere.

Reprezentantii Roman Copper se declara, totodata, "incantati" ca noul premier al Romaniei, Victor Ponta, a anuntat ca respectarea legii este "prioritate zero" pentru cabinetul sau.

"Roman Copper Corp. se asteapta ca autoritatile romane sa respecte aceasta promisiune, deci sa respecte legea si sa finalizeze procesul de privatizare a Cupru Min Abrud SA, in conditiile prevazute in cadrul licitatiei pe care am castigat-o", noteaza sursa citata.

Autoritatile au anuntat ca licitatia pentru Cupru Min se va relua, in termen de patru luni de la data primirii avizului de mediu, dupa ce firma canadiana castigatoare a pierdut contractul, deoarece a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maximum o luna de la avizul Consiliului Concurentei pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare.

Reluarea procesului de trecere in proprietate privata a Cupru Min a fost asumata in discutiile cu FMI. Licitatia initiala a fost castigata de Roman Copper, iar ulterior compania canadiana Valhalla Resources a intrat in consortiu cu Roman Copper in incercarea de a cumpara Cupru Min.

Roman Copper este detinuta de Bayfront Capital Partners (Canada) si a fost infiintata anul trecut, special pentru participarea la privatizarea Cupru Min.

Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#privatizare companii stat, #Cuprumin guvernul Ponta, #cupru min privatizare, #cupru Rosia Poieni , #stiri Victor Ponta