Analiza Reuters: Austeritatea rastoarna guvernele din Europa

Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 09:12
1454 citiri
Analiza Reuters: Austeritatea rastoarna guvernele din Europa

Europeniii nu mai sunt de acord cu planurile de reducere a cheltuielilor si crestere a taxelor. Drept urmare, masurile de austeritate au rasturnat guvernul Romaniei, in timp ce executivul din Cehia a reusit sa supravietuieasca.

Opozitia de stanga din Romania va incerca sa formeze un nou guvern dupa ce "a torpilat" cabinetul de centru-dreapta printr-un vot de neincredere vineri, marcand ultimul colaps al unei coalitii inclinate spre austeritate in Europa, scrie agentia Reuters.

Ca si alte guverne din Uniunea Europeana, guvernul care a cazut al lui Mihai Razvan Ungureanu, vechi de numai doua luni, s-a confruntat cu un val de furie impotriva planurilor de reducere a cheltuielilor si crestere a taxelor. Protestele violente l-au dat jos din functie pe predecesorul sau, Emil Boc, aminteste Reuters.

"Astazi s-a facut dreptate", a declarat Victor Ponta, liderul Uniunii Social Liberale (USL), din opozitia de stanga. Presedintele Traian Basescu, un oponent politic al lui, l-a nominalizat pe Ponta pentru a incerca sa formeze un nou guvern.

La cehi, ca la romani

Aceasta infrangere a avut loc cu cateva ore inainte de votul de incredere pentru un alt guvern cu reduceri bugetare din UE, cel din Republica Ceha, noteaza Reuters. Desi primul ministru Petr Necas a supravietuit motiunii, cabinetul sau impopular ar putea fi paralizat acum de o majoritate neconvingatoare, prinsa in lupte intestine intre partide zdruncinate de scandaluri de coruptie si revolta publica asupra politicii sale.

Nicolas Sarkozy este in cursa pentru a deveni in noua zile primul presedinte al Frantei votat sa nu mai fie reales in ultimii 30 de ani, iar cabinetul de centru-dreapta din Olanda a demisionat in aceasta saptamana in urma dezacordurilor cu privire la inasprirea masurilor de austeritate, aminteste Reuters.

"Rezultatul pare sa fie un ecou al evenimentelor din alte tari in termeni de inlaturare populara a partidelor ce exercita presiuni pentru austeritate', a declarat Koon Chow, strateg in cadrul Barclay's Capital, despre votul din Romania. 'Franta, Olanda, cehii, toate au legatura intre ele", a adaugat el.

Guvernul lui Ungureanu a fost infrant cu voturile a 235 de deputati, cu patru mai multi decat era necesar pentru a cadea cabinetul. Al doilea cel mai sarac membru al Uniunii Europene a redus masiv salariile din sectorul public si a crescut taxele pe venituri pentru a-si pune economia intr-o pozitie mai solida, dar masurile au lovit in cei mai saraci, iar Romania iese cu greu dintr-o recesiune de doi ani, aminteste Reuters.

Ponta a declarat ca acum controleaza 228 de locuri din cele 460 ale parlamentului. El ar trebui sa castige sprijinul partidelor mai mici care i-ar da o majoritate clara. Daca guvernul Ponta nu va reusi sa obtina votul de incredere al parlamentului, vor avea loc alegeri anticipate. Urmatoarele alegeri generale sunt programate in noiembrie.

Ascensiunea lui Ponta, 39 de ani, marcheaza o schimbare de garda pentru Partidul sau Social Democrat, fondat in principal de fosti comunisti si acum forta dominanta in USL. Unii analisti si oponenti sunt de parere ca el ramane sub influenta fondatorului partidului cu studii la Moscova, Ion Iliescu.

'USL a pregatit deja un Guvern si s-ar putea prezenta in parlament pana la sfarsitul saptamanii viitoare', a declarat comentatorul politic Mircea Marian.

In schimb, Fondul Monetar International, care alaturi de UE a extins doua pachete de imprumut pentru Romania, si-a amanat evaluarea asteptand detalii asupra conturarii unui nou guvern. Acordul reprezinta un factor-cheie pentru Bucuresti in batalia de mentinere a increderii investitorilor. FMI a transmis ca se asteapta ca Romania sa-si respecte angajamentele de politica economica.

Leul - cea mai mare cadere din acest an

Insa leul, moneda nationala, a suferit cea mai mare cadere din acest an dupa motiune. Protejat de obicei prin interventia Bancii centrale, leul a cazut la un minim istoric de 4,4025 fata de euro.

In sondajele de opinie, USL se bucura de o sustinere de peste 50%. Ea si-a luat angajamentul sa colaboreze cu FMI, dar daca va prelua puterea, va urma o incertitudine legata de renuntarea la anumite masuri de austeritate cum ar fi reducerile salariale sau cresterile de taxe.

Reducerile si disponibilizarile din sectorul public au lasat milioane de romani sa nu mai faca fata cheltuielilor, iar in timp ce guvernul planuieste sa creasca unele salarii sub supravegherea FMI, Fondul afirma ca este nevoie de precautie pentru asigurarea stabilitatii.

Salariul mediu lunar este mai mic de 350 de euro. In timp ce somajul este de numai 5%, multi au plecat din aceasta tara cu drumuri prefacute in praf si pulbere si cu servicii de electricitate si canalizare peticite, determinand o scadere de 10% a populatiei de 20 de milioane in ultimul deceniu.

'Faptul ca guvernul a taiat salariile este o nebunie', spune Constantin Badea, un pensionar de 75 de ani din Bucuresti, in fata sediului guvernului.

Exemplul Romaniei, cu un partid de centru-dreapta care s-a luptat sa se agate de putere dupa mai multe motiuni de cenzura, intarziind reformele menite sa reduca deficitul si datoria, serveste drept avertizare pentru primul ministru ceh Necas.

El s-a lepadat de cel mai mic din cele trei partide din coalitie, cel al Afacerilor Publice, saptamana trecuta din cauza relatiilor incordate cu unul dintre liderii sai condamnat pentru coruptie.

Cu o coalitie rupta, el a contat pe o factiune scindata din partidul Afacerilor Publice si o mana de independenti pentru sustinerea cabinetului sau in votul de vineri, pe care l-a obtinut cu 105 pentru contra 93.

Dar austeritatea i-a infuriat pe cehi si a condus la o coborare a ratei de incredere in guvern la un minim istoric de 16%.

Si, cu o majoritate sustinuta numai de deputati independenti, Necas va fi vulnerabil in fata cererilor individuale de schimbari politice, precum si in fata viitoarelor motiuni de incredere din partea opozitiei social-democrate ce conduce in sondaje, a cerut alegeri anticipate si a promis ca va anula anumite reforme.

El a avertizat vineri ca orice relaxare a politicii 'va distruge viitorul tarii noastre si pe cel al copiilor nostri nenascuti'.

'Datoria este cel mai mare inamic public... Responsabilitatea noastra merge dincolo de politica actuala si situatia economica', a declarat el in timpul dezbaterii dinaintea votului in parlament.

Aproximativ 90.000 de persoane au protestat sambata trecuta in cele mai mari demonstratii de la caderea comunismului in 1989, iar liderii de sindicat au anuntat proteste suplimentare, inclusiv greve pana la sfarsitul lunii iunie.

#motiune de cenzua, #guvernul Victor Ponta, #masuri de austeritate, #reintregirea salariilor , #stiri Victor Ponta