Ponta se plange ca evaziunea este cauza ineficientei institutiilor

Marti, 17 Septembrie 2013, ora 14:00
1261 citiri
Ponta se plange ca evaziunea este cauza ineficientei institutiilor

Evaziunea fiscala este in crestere, incasarile la buget fiind la jumatate din cat ar trebui, a semnalat marti, la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta, aratand ca Executivul nu va avea niciodata suficiente resurse cat timp evaziunea "va drena sume considerabile".

"In acest moment, Romania, conform tuturor datelor, are o stabilitate financiara bugetara, apreciata de partenerii nostri internationali, avem crestere economica si totusi fenomenul, in special al evaziunii fiscale, este in crestere. Consiliul fiscal in ultimul raport spunea ca, dupa 2010, momentul cresterii TVA, incasam fix jumatate din cat ar trebui sa incasam. Fenomenul este extrem de grav si poate dauna dezvoltarii noastre ca societate. N-o sa avem niciodata bani pentru functionarea institutiilor statului, pentru scoli, pentru spitale, pentru infrastructura, atata timp cat evaziunea fiscala va drena sume considerabile din ceea ce ar trebui sa revina bugetului de stat", a afirmat Victor Ponta.

Seful Guvernului a facut aceasta afirmatie la prima sedinta a Grupului Interministerial Strategic pentru prevenirea si combaterea macrocriminalitatii ce afecteaza siguranta cetateanului si functionarea institutiilor publice.

El si-a exprimat speranta ca veniturile la buget vor creste, ca urmare a combaterii evaziunii fiscale.

"Cred ca noua structura, noua organizare a ANAF, care pentru prima data are o Directie Antifrauda - care va avea ca principala tinta marea evaziune fiscala si marea criminalitate, nu controlul fiecarei societati cu doi-trei angajati, ci exact zonele in care exista mare evaziune - in colaborare cu serviciile de informatii, cu structurile de siguranta, cu o capacitate sporita de a pune la dispozitia Parchetului, putem in perioada care urmeaza, din combaterea evaziunii fiscale, sa avem venituri de care bugetul national are foarte mare nevoie", a mai spus Victor Ponta.

El a reiterat ca-si doreste ca firmele care functioneaza corect, achitandu-si la timp taxele, "sa nu fie defavorizate tocmai prin faptul ca aceste structuri aflate in jurul mesei nu reusesc sa fie eficiente in combaterea evaziunii".

"Imi spunea cineva ca, daca reusim sa facem sa functioneze aceasta structura antifrauda, putem in sase luni sa aducem un miliard de euro in plus pentru bugetul de stat. Mi-as dori sa aiba dreptate sau poate chiar sa fie depasit aceasta previziune. Cel mai mult imi doresc ca toate acele companii cinstite, corecte, care platesc taxe sa nu fie defavorizate tocmai prin faptul ca toate aceste structuri aflate in jurul mesei nu reusesc sa fie eficiente in combaterea evaziunii", a punctat primul-ministru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evaziune fiscala Romania, #ineficienta autoritati Ponta, #institutii Romania, #Ponta sistem public Romania , #Premier