Vesti bune: Romania are voie sa exporte carne de porc in China

Duminica, 01 Septembrie 2013, ora 09:08
2460 citiri
Vesti bune: Romania are voie sa exporte carne de porc in China

Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a semnat un acord cu China prin intermediul caruia Romania va putea exporta din nou carne de porc in aceasta tara, a anuntat, sambata, premierul Victor Ponta.

"Astazi mi-au spus ca au semnat, ANSVSA, acordul cu China. Putem din nou sa exportam carne de porc. Sa dea Dumnezeu sa producem noi carne de porc ca 1,4 miliarde de consumatori nu se epuizeaza niciodata", a spus Ponta, la reuniunea grupurilor parlamentare ale USL de la Mamaia.

Romania si China au semnat, vineri, un Memorandum de Intelegere privind sanatatea animala si siguranta alimentelor, care va oferi fermierilor si producatorilor romani posibilitatea de a intra cu carne si produse din carne de porc, dar si cu bovine vii pe o piata de doua miliarde de locuitori, cu o cerere imensa de produse alimentare.

Romania indeplineste toate conditiile

Romania indeplineste conditiile pentru efectuarea exportului de carne proaspata si produse din carne in China, iar legislatia europeana este implementata corect la nivel national, conform concluziei Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei din China (AQSIQ) exprimate in cadrul unei misiuni efectuate in Romania, in perioada 22-31 iulie.

Potrivit unui comunicat de presa al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in ultima saptamana a lunii iulie, institutia a parafat un Memorandum si o serie de Protocoale de colaborare in domeniul sanitar veterinar si cel al sigurantei alimentelor, cu AQSIQ, in vederea demararii exporturilor de carne de porc si produse din carne de porc, precum si a celui de bovine de reproductie, din Romania in China.

In urma evaluarii expertilor chinezi, s-a constatat ca Romania indeplineste conditiile pentru efectuarea exportului de carne proaspata si produse din carne si ca legislatia specifica domeniului este aplicata corect, legatura buna dintre autoritatea veterinara centrala si structurile administrative teritoriale jucand un rol important.

Protocoalele parafate cuprind o lista de cerinte si conditii obligatorii, inclusiv de supraveghere suplimentara a unor boli ale animalelor, in baza carora vor fi elaborate proiecte de certificate de sanatate pentru animalele destinate exportului in China.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ponta carne porc, #export carne porc China , #Premier