Ponta, la CNN: Rusia nu trebuie lasata sa redeseneze granitele Europei

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 09:48
1242 citiri
Ponta, la CNN: Rusia nu trebuie lasata sa redeseneze granitele Europei

Primul ministru roman Victor Ponta a declarat marti seara, in direct la CNN, ca Statele Unite garanteaza securitatea Romaniei si ca el nu se teme ca Rusia ar putea interveni in problemele noastre interne, dar rusii nu ar trebui lasati sa redeseneze granitele Europei.

"Nu ma tem de acest lucru", ca Rusia ar putea interveni in problemele interne ale Romaniei. "Am trait de secole avand un vecin atat de mare si de agresiv, cum a fost Uniunea Sovietica si cum este Rusia acum, care foloseste mai mult sau mai putin aceleasi metode ca in trecut. Faptul ca vicepresedintele (Statelor Unite Joe) Biden este aici, iar secretarul general al NATO a fost saptamana trecuta dovedeste un mesaj foarte puternic de angajare a Statelor Unite si NATO fata de aceasta parte a Europei care este cea mai aproape de Rusia si de toate amenintarile", a declarat Ponta in acest scurt interviu cu jurnalistul britanic Richard Quest, intitulat "Romania under Scrutiny" si realizat de la Londra.

In alta ordine de idei, Victor Ponta a mentionat importanta securitatii energetice si a faptului ca Rusia nu trebuie lasata sa redeseneze granitele Europei recurgand la forta sau santajand diferite tari.

Intrebat in acest interviu la CNN din studioul Antenei 3, cat de mult l-au deranjat remarcile unor politicieni extremisti si populisti ca liderul UKIP (Partidul pentru Independenta Regatului Unit) Nigel Farage, Ponta a raspuns ca in prezent Romania este o "poveste de succes" in UE, iar 99% dintre romanii care muncesc in strainatate sunt cinstiti si foarte bine calificati.

Intr-un interviu acordat canalului LBC, liderul acestei formatiuni xenofobe se declarase "ingrijorat" daca alaturi de el s-ar muta imigranti romani, invocand statisticile privind infractiunile comise de romani si sustinand ca 7% dintre retelele de crima organizata din UE sunt constituite de romani.

"Nu sunt deranjat, ca sa fiu sincer. Primii doi-trei ani in calitate de membru al UE au reprezentat o experienta dificila pentru Romania din punct de vedere economic, social si al competitivitatii, dar acum suntem tara cu cea mai rapida crestere economica din regiune, iar toti politicienii, chiar si extremisti si populisti ca domnul Farage, ar trebui sa stie ca suntem granita de est a UE si NATO si suntem acum o poveste de succes care poate fi data exemplu Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei drept cale de urmat, iar impreuna putem fi mai puternici in fata unor noi miscari de tip Uniunea Sovietica", a spus Victor Ponta.

"As spune ca 99% dintre romanii care traiesc in Marea Britanie, Franta, Italia, Spania sunt foarte cinstiti, muncitori si foarte bine calificati. Este pacat pentru Romania ca pe acesti tineri nu putem sa-i tinem aici in Romania - prefera sa aiba o viata mai buna, salarii mai bune, conditii de munca mai bune acolo. Desigur, a da vina pe toata populatia Romaniei, Bulgariei, nu are importanta, a Ungariei, doar pentru a castiga voturi, asa cum face domnul Farage, este o politica lipsita de sens si nu ajuta in niciun fel societatea britanica sau europeana", a adaugat el.

El a remarcat de asemenea ca un astfel de atac din partea unui partid nu este neaparat rasist, ci populist pentru ca se foloseste de sentimentele primare ale cetatenilor, care se tem de pierderea locurilor de munca sau pentru siguranta zilnica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#victor ponta, #granite Europa, #securitate Romania , #Premier