Ponta: Zece comercianti au crescut pretul painii, in ciuda reducerii TVA

Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 14:11
1307 citiri
Ponta: Zece comercianti au crescut pretul painii, in ciuda reducerii TVA
Sursa foto: infobraila

Marile lanturi de magazine au diminuat pretul painii cu 15%, in urma reducerii TVA pentru acest produs, dar exista si zece comercianti care au majorat pretul, a anuntat miercuri premierul Victor Ponta, la inceputul sedintei de Guvern.

"Am facut o prima verificare referitoare la aplicarea TVA scazuta la paine, incepand cu 1 septembrie. (...) Sunt vesti bune si vesti proaste: adica 75-80% dintre producatori - si vreau sa multumesc in special marilor retaileri, lanturilor de magazine mari - au aplicat scaderea pretului painii cu un procent de aproximativ 15%. Adica atat cat a scazut si TVA, ceea ce este un semn extraordinar de bun. Avem insa si zece situatii in care pretul painii a crescut. Daca tot am scazut TVA, sunt zece comercianti - poate domnul ministru Constantin, sper sa nu fie nicio problema, o sa si precizeze de unde sunt cei zece - care au profitat de ocazie sa mai mareasca pretul la paine. In general, cei foarte mici nu au schimbat cu nimic, nici in sus, nici in jos", a precizat primul-ministru.

Victor Ponta a anuntat ca, in contextul in care se va inregistra si o diminuare a evaziunii fiscale, strategia Guvernului de a diminua taxele va fi mentinuta.

"Mesajul principal este unul extrem de pozitiv. Daca reusim aceasta strategie de a arata ca scazand taxe, cum e TVA, avem o scadere si a preturilor, iar ulterior si o scadere a evaziunii fiscale, inseamna ca una dintre strategiile importante ale Guvernului da roade si trebuie sa ne tinem de ea in continuare", a explicat Ponta.

El a mai precizat ca este posibil ca, in cursul zilei, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, sa sustina o conferinta de presa pe aceasta tema.

Painea si specialitatile din panificatie fara umplutura au TVA de 9% incepand cu 1 septembrie, potrivit unui Ordin comun al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si al Ministerului Finantelor Publice, publicat in data de 28 august in Monitorul Oficial.

#Victor Ponta TVA paine, #reducere TVA paine, #pret paine supermarket , #Guvern