Victor Ponta, la Bruxelles: In Romania, legea este respectata

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 19:40
1168 citiri
Victor Ponta, la Bruxelles: In Romania, legea este respectata

In Romania legea este respectata, a declarat miercuri, la Bruxelles, premierul Victor Ponta, intr-o conferinta de presa comuna cu Hannes Swoboda, liderul grupului europarlamentar Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor (S&D, grup din care face parte PSD).

"Vreau sa spun ca am venit la Bruxelles pentru a ma intalni cu partenerii si colegii nostri europeni doar pentru a reafirma angajamentul meu absolut fata de valorile europene, de statul de drept si fata de aderarea Romaniei nu numai juridic, dar si in privinta tuturor valorilor si procedurilor la standarde europene. Pe scena politica nationala, are loc o dezbatere si o lupta politica intre doua forte politice - una reprezentata de presedintele Basescu si de PDL, afiliat la PPE, iar cealalta de o alianta formata din toate celelalte grupuri politice. Parlamentul, nu Guvernul, l-a suspendat pe presedinte, in conformitate cu prevederile noastre constitutionale, iar pe 29 iulie va fi organizat un referendum, si poporul roman va vota daca il inlocuieste pe presedinte si sa avem noi alegeri sau daca vrea ca presedintele Basescu sa revina in functie. Acuzatii despre abuzuri au venit dinspre noi cand eram in opozitie, iar acum vin dinspre partidul presedintelui Basescu, dar decizia finala a fost luata luni de catre Curtea Constitutionala, care a spus foarte clar ca procedurile de suspendare sunt constitutionale, iar masurile procedurale luate de Parlament respecta Constitutia", a spus Ponta.

El a adaugat ca va incerca sa le explice tuturor partenerilor europeni, inclusiv altor grupuri politice decat S&D, care este realitatea din Romania.

"Am fost surprins de raspunsul neasteptat si nepoliticos al liderului grupului PPE (Joseph Daul, care a anuntat marti ca a refuzat o intrevedere cu premierul Ponta - n.r). Vreau doar sa le spun, maine, presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, celorlalti oficiali europeni, ca statul de drept si principiile constitutiile au fost si vor fi respectate. Nimeni nu a incercat niciodata sa faca ceva si nu va fi initiat nimic care sa afecteze independenta Curtii Constitutionale si de asemenea a sistemului judiciar", a mentionat premierul roman.

"Sunt aici pentru a da toate explicatiile si sa raspund tuturor intrebarilor legate de ingrijorarile legitime ale partenerilor nostri europeni. Sunt aici si pentru a spune foarte clar ca, daca orice decizie luata de Parlament sau Guvern in ultimele zile este considerata de Comisie ca nefiind la standardele europene, nu voi cere un an sau sase luni, ci voi lua imediat masuri fie la nivel guvernamental, fie voi cere Parlamentului sa ia masuri pentru a explica si a reveni", a adaugat Victor Ponta, dar a conchis ca deocamdata este doar o disputa politica intre doua forte politice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#declaratii Ponta Bruxelles, #Ponta declaratii situatie Romania , #Guvern