Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Victor Ponta: INS a gresit calculele privind PIB-ul Romaniei in ultimii doi ani

Victor Ponta: INS a gresit calculele privind PIB-ul Romaniei in ultimii doi ani


Premierul Victor Ponta a declarat joi seara ca o eroare de calcul a Institutului National de Statistica (INS) privind Produsul Intern Brut (PIB) va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevazute pentru anul viitor cu aproape 1 miliarde de lei pentru incadrarea in tinta de deficit stabilita.

Vorbind despre necesitatea construirii unui buget realist, Ponta a afirmat la B1 TV:

"Apar in fiecare zi tot felul de elemente. De exemplu, am aflat la sfarsitul anului trecut, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, ca o greseala de calcul a Institutului National de Statistica privind Produsul Intern Brut in 2011, 2012, o greseala care inseamna 20 miliarde de lei la PIB in plus, calculate initial si reduse acum, inseamna implicit la deficit cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei.

Ponta a aratat apoi la RTV ca va cere vineri ca aceasta situatie sa fie verificata si, daca eroarea se confirma, atunci, foarte probabil, va inlocui conducerea INS.

Contactati de MEDIAFAX, reprezentantii INS au recunoscut diferentele intre cifre, mentionand insa ca nu este vorba despre o eroare, ci de o realitate pe care o releva datele finale privind evolutia PIB.

Ei ai aratat ca cele mai recente date privind PIB-ul pentru anul 2011 indica o cifra cu aproximativ 20 miliarde de lei mai mica fata de estimarea initiala.

In primavara anului trecut, PIB-ul anuntat de INS a fost de 578 miliarde de lei, fata de 547 miliarde de lei, cifra luata in calcul pentru 2011. Ca urmare, Ministerul Finantelor a lucrat pentru 2012 pe un PIB revizuit in sus de la 580 miliarde de lei la aproape 608 miliarde de lei.

Diferente intre date estimate, semifinale si finale au existat (pe baza bilanturilor de la firme) in fiecare an, dar se pare ca niciodata atat de mari, au adaugat reprezentantii INS.

Pe baza datelor finale, inclusiv din bilanturile firmelor, a rezultat ca in 2011 consumul intermediar a fost mult mai mare fata de 2010, cu cateva puncte procentuale. Reprezentantii INS au adaugat ca pana la obtinerea datelor finale institutia nu putea utiliza decat ponderile din 2010.

De asemenea, reprezentantii INS au spus ca nu puteau anticipa aceste diferente.

Cresterea PIB pentru 2011 a fost estimata initial la 2,5%, insa in urma revizuirii a fost redusa la 2,2%.

Tinta de de ficit bugetar pentru anul in curs este de 1,8% din PIB, in scadere de la 2,2% in 2012.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1731 ori