Programul de guvernare Ponta, pe masa analistilor. Realizabil sau nu?

Vineri, 04 Mai 2012, ora 13:43
1773 citiri
Programul de guvernare Ponta, pe masa analistilor. Realizabil sau nu?

Programul de guvernare al Cabinetului Ponta, depus joi la Parlament, contine o serie de masuri care au in vedere mentinerea stabilitatii financiare a tarii si asigurarea cresterii economice sustenabile.

Analistii economici au explicat pentru Business24 care sunt cele mai importante prevederi ale programului si cat de realizabile sunt acestea.

"Obiectivul fundamental al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri este acela de a sustine relansarea economica, atat prin masuri de stimulare a antreprenoriatului, precum si prin introducerea de ordine si coerenta financiara acolo unde, din dezinteres sau rea intentie, exista dezordine economica si institutionala", se precizeaza in document.

Arierate mai mici

Pentru atingerea acestor deziderate, programul de guvernare propune o serie de masuri, printre care imbunatatirea performantelor intreprinderilor de stat prin restructurare si prin restrangerea arieratelor la 1% din PIB, de la 2,6% la sfarsitul lui 2011.

Este o masura necesara, potrivit analistilor economici, dar care poate fi dusa la bun sfarsit doar printr-o abordare corecta, si anume aceea de a reduce arieratele prin combaterea coruptiei de la nivelul companiilor de stat.

"Ce inseamna restructurare la nivelul companiilor de stat? Inseamna reducerea coruptiei si fraudei la nivelul achizitiilor, vectorul principial al coruptiei", explica consultantul financiar, Ionel Blanculescu.

Potrivit consultantului, descurajarea fraudei de la nivelul companiilor de stat, ar genera castiguri mai mari pentru companii si arierate mai mici, ceea ce ar conduce la un deficit bugetar mai mic.

Regandirea sistemului de redevente

O alta masura propusa de guvern este regandirea sistemului de redevente si a taxelor de exploatare a resurselor in acord cu prevederile comunitare. Reprezinta unul dintre punctele sensibile ale programului de guvernare, considera Ionel Blanculescu, din cauza presiunilor din partea populatiei de crestere a acestor redevente:

"Nivelul de redevente nu trebuie sa fie descurajant. In Romania este de 4% din valoarea totala a productiei, o cifra mare fata de alte tari europene. La Rosia Montana, 4% redeventa inseamna cam 20% din afacere. Daca ne indepartam de la o valoare normala a redeventei, nu vom face decat sa indepartam investitorii".

Imbunatatirea legii insolventei

De asemenea, un obiectiv important in cadrul programului de guvernare este imbunatatirea legii insolventei si a procedurilor de restructurare/lichidare pentru dinamizarea mediului de afaceri.

Blanculescu considera ca insolventa in Romania s-a transformat intr-o industrie care are la baza frauda, deoarece foarte multe companii prefera sa demareze procesul de insolventa decat sa isi plateasca datoriile, iar acest fenomen afecteaza in mare masura si sistemul bancar.

"Consiliul Consultativ a gasit o formula prin care se atrage raspunderea penala. Noi am propus ca inainte sa se deschida procedura de insolventa, judecatorul sa ordone o expertiza la nivelul companiei solicitante ca sa se decida daca insolventa este normala sau fabricata pentru a scapa de datorii", spune Blanculescu.

Accesul IMM-urilor la licitatiile publice

Guvernul Ponta are in vedere si accesul crescut la achizitii publice pentru IMM-uri, stimulat direct prin cadrul de reglementare, favorizand si sistemul de calificare al acestora si simplificarea criteriilor de eligibilitate.

Constantin Rudnitchi, purtatorul de cuvant al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, subliniaza ca aceasta masura este cuprinsa si in reglementarile europene, aplicandu-se deja in alte state.

"Daca se va ajunge aici, va fi fara indoiala un lucru bun. Dar avem nevoie de doua lucruri: corectitudine, ceea ce nu prea s-a intamplat in cadrul licitatiilor publice si trebuie obtinut acordul Consiliului Concurentei, pentru a nu cadea intr-o zona de ajutor de stat", afirma Rudnitchi.

Mai putine controale financiare pentru IMM

Guvernul Ponta isi propune sa limiteze frecventa controalelor financiare fiscale de fond la trei ani in cazul IMM-urilor si aplicarea principiului "o singura data" in vederea eliminarii solicitarilor adresate IMM-urilor de catre o institutie publica de a depune documente emise de catre alte institutii.

"Cred ca era timp pierdut si pentru IMM-uri si pentru FISC. FISC-ul ar trebui sa se concentreze pe marii contribuabili, nu cred ca marea evaziune vine dinspre zona IMM-urilor deci masura este de bun simt", apreciaza Rudnitchi.

Blanculescu saluta si el initiativa guvernului, insa considera ca mai exista loc de imbunatatiri:

"Este o idee buna se sa realizeze controale cat mai rare insa frecventa lor ar trebui stabilita pe baza analizei de risc, astfel incat cei care au o istorie corecta sa fie verificati mult mai rar".

Comasarea terenurilor si infrastructura de irigatii, prioritatile agriculturii

In domeniul agriculturii, guvernul are in vedere accelerarea procesului de comasare a terenurilor agricole prin masuri de sprijinire a efectuarii cadastrului, asigurarea cadrului legal si institutional necesar comasarii si adoptarea de masuri care sa incurajeze tranzactiile cu terenuri agricole in scopul comasarii.

"Nu este un proces rapid, este de durata. Nu poti forta nota pentru ca superi oamenii si trebuie sa astepti sa se convinga ca e mai bine asa ca pana acum. Ideea e foarte buna pentru ca productivitatea muncii in agricultura e foarte mica si produsele agricole sunt necompetitive in piata", a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan, patronat care reuneste cea mai mare parte a producatorilor din industria locala de morarit si panificatie.

De asemenea, guvernul doreste sa ofere fermierilor acces la apa pentru irigatii, prin facilitarea cumpararii energiei la cost de producator si implementarea unui program special de refacere a infrastructurii de irigatii cu finantare din fonduri europene.

Presedintele Rompan recunoaste ca problema irigatiilor este una apasatoare pentru agricultura, iar coerenta este secretul succesului unui astfel de program:

"Aici trebuie facut un program national bazat pe fonduri europene, nu doar cu finantare privata. Am distrus in 20 de ani ce-am mostenit si ne mai trebuie 20 sa refacem, daca mergem in ritmul asta slab. Este nevoie de un program coerent".

#program guvernare Ponta, #masuri program de guvernare, #program guvernare analisti , #Guvern