Ponta: Un obiectiv fundamental il reprezinta inversarea raportului dintre salariati si pensionari

Marti, 14 Octombrie 2014, ora 08:55
1026 citiri
Ponta: Un obiectiv fundamental il reprezinta inversarea raportului dintre salariati si pensionari

Premierul Victor Ponta a afirmat luni seara, intr-o emisiune televizata, ca la sfarsitul acestui an numarul salariatilor cu contracte de munca va fi egal cu cel al beneficiarilor de pensii, obiectivul fundamental al Guvernului fiind de a inversa raportul dintre forta de munca activa si pensionari.

Potrivit prim-ministrului, egalizarea numarului salariatilor cu cel al pensionarilor a fost posibil deoarece nu au mai existat valuri de pensionari anticipate si nici restructurari in administratie, sanatate sau educatie.

"Cred ca cel mai important obiectiv care nu se poate realiza in doi ani, se poate realiza intr-un termen de 5,7, 10 ani a fost ceea ce isi dorea toata lumea sau orice guvern din Romania, sa incepem sa ajungem la un numar de salariati cu contract de munca cel putin egal cu numarul beneficiarilor de pensii. Si la sfarsitul lui 2014, toti cei care sunt inregistrati cu contracte de munca-e adevarat, determinate, nedeterminate, persoane fizice autorizate - iese undeva la 5.280.000, numarul pensionarilor tot la 5.280.000. Pentru ca, pe de o parte, nu au mai fost acele valuri de pensionari anticipate care au fost legitime in momentele de restructurare economica, nu am mai facut restructurari in administratie, in special sanatate, educatie. (...) Deci obiectivul fundamental - si aici vorbesc nu in calitatea actuala de prim-ministru, pur si simplu de om care vrea sa traiasca in Romania - cu cat reusim sa inversam acest raport care stiti bine la un moment dat era de 6 milioane de pensionari la 4 milioane de angajati. Acum este egal; sigur ca tot nu este sustenabil. La un moment dat nu vor fi suficienti bani sa platim, mai ales odata cu imbatranirea populatiei, dar in masura in care reusim sa inversam acest raport, atunci orice crestere nu o vom mai calcula 4% sau 3% sau...putem sa calculam mai mult in special in zona de buget unde sunt pensiile acestea minime", a spus Victor Ponta, la Romania TV.

Primul an dupa criza cand o parte din companii nu vor mai produce pierderi

In context, seful Executivului a mai precizat ca acest an va fi primul dupa criza din 2008 cand o parte dintre companiile de stat nu vor mai produce pierderi, iar altele sunt cu toate taxele la zi, fapt care, alaturi de alte masuri, a dus la cresterea gradului de colectare fiscala.

"Uitati, anul acesta, la 31 decembrie, va fi primul an dupa criza, dupa 2008 - si astea sunt datele prezentate de ministrul Rus - cand companiile de cai Ferate - si Infrastructura si Marfa si Calatori, vor fi pe zero operational. Nu inseamna ca vor reusi sa isi plateasca datoriile din urma, dar nu vor mai produce pierderi. In afara de inca cateva companii unde avem probleme, (...) si cateva societati si odata cu legea insolventei care ne ajuta sa nu mai tinem in insolventa companii in special private care nu platesc niciun fel de taxe, s-a imbunatatit categoric colectarea. De asta avem mai multi bani, ca altfel nu au aparut din pamant, ci pur si simplu si pe zona de buget de stat, si pe zona bugetului asigurarilor sociale. Scaderea in zona privata, pentru ca si in zona privata avem mai putine companii in insolventa, crearea de noi locuri de munca...Si atunci ai un alt raport si iti permiti sa ajuti", a mai spus Victor Ponta.

#ponta salariati pensionari, #raport salariati pensionari , #Guvern