Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ponta - Rata de absorbtie a fondurilor europene a ajuns la 21%

Ponta - Rata de absorbtie a fondurilor europene a ajuns la 21%


Premierul Victor Ponta a precizat ca rata de absorbtie a fondurilor europene a ajuns la 21% si a adaugat ca incepe sa creada ca obiectivul unei rate de absorbtie de 50%, pana la finele anului, nu este unul prea ambitios.

"Astazi, pentru ca ministrul Teodorovici imi trimite chiar la doua trei zile: 21 (%, n.r.)... Cereri transmise catre Comisia Europeana, certificate de Autoritatea de audit", a precizat premierul, joi seara, la Digi24.

El a adaugat ca initial nu a crezut ca obiectivul ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, poate fi indeplinit, dar ca acum planul de a atinge un grad de absorbtie de 50%, pana la finele anului, nu i se mai pare atat de ambitios.

"Eu n-am crezut in acea cifra - cred ca eram la o emisiune la dumneavoastra, in care mi-am exprimat pesimismul. Acum, cand am vazut, totusi, ca in cateva luni am triplat, ceea ce n-am reusit in sase ani, incep sa cred ca s-ar putea sa nu fi fost chiar prea ambitios", a adaugat premierul.

El a mai precizat ca cererile pot fi trimise oficial pana la sfarsitul lui decembrie, chiar daca anul trecut CE s-a confruntat cu un deficit spre final de an.

"Neoficial, anul trecut, pentru prima data Comisia Europeana s-a trezit ca n-a mai avut bani, la sfarsit, si a ramas cu un deficit de 11 miliarde de euro, catre tarile membre, nu catre Romania. Deci, e evident ca, cu cat ne miscam mai repede, cu atat mai bine, insa asta nu inseamna... eventual nu primim banii din 2013, dar ii primim in 2014", a adaugat el.

Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a ajuns la aproximativ 20%, a precizat premierul Victor Ponta pe 8 iulie.

"Intr-un an am ajuns la 20% grad de absorbtie, pornind de la 7%, deci s-a triplat. (...) Avem foarte putin timp in perioada urmatoare 2013 - 2014 pentru a mai contracta si a mai utiliza restul sumelor puse la dispozitie si mai ales de la 1 ianuarie 2014 incepe noul exercitiu bugetar", a declarat Ponta.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 989 ori