Ponta in Wall Street Journal: Vreau crestere economica si stabilitate

Luni, 14 Mai 2012, ora 12:34
1474 citiri
Ponta in Wall Street Journal: Vreau crestere economica si stabilitate

Victor Ponta, noul premier al Romaniei, a declarat in presa internationala ca va crea politici care sa stimuleze cresterea economica, in timp ce va incerca sa limiteze cheltuielile publice.

Noul premier de stanga al Romaniai declara pentru presa internationala ca va respecta limitele de cheltuiala stricte in timp ce incearca sa reinvie cresterea economica. In acelasi timp, el vrea sa imbine si dorintele investitorilor speriati de deficitul tarii si cele de austeritate, scrie Wall Street Journal, publicatie care a luat premierului un interviu prin email.

"Vreau sa transmit in piata un semnal de stabilitate si responsabilitate", spune Victor Ponta, care a devenit premier in urma caderii guvernului precedent.

Social Democratul de 39 de ani promite ca Romania va onora termenii imprumutului de precautie stabiliti cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Ponta spune insa ca masurile de prudenta fiscala vor fi acompaniate de politici realiste care sa promoveze cresterea economica, dar si o "plasa de salvare" pentru cei vulnerabili, adaugand ca una din misiunile sale este sa "repare" greselile predecesorilor.

Pe masura ce criza datoriilor suverane aduce schimbari politice pe intreg continentul, liderii incearca sa gaseasca o reteta care sa tempereze atitudinea cetatenilor si care sa ajute economiile cu probleme fara sa se departeze de intelegerile cu creditorii, dar si cu investitorii cu toleranta scazuta pentru probleme fiscale.

In Romania, tema a "cazut" in bratele lui Victor Ponta, cel mai tanar premier al tarii, care declara ca modelul sau este Tony Blair, fostul premier britanic care a condus scena politica din Marea Britanie in anii '90, scrie publicatia financiara.

Pe de o parte, Ponta se confrunta cu nerabdarea cetatenilor care se asteapta ca guvernul sa faca mai multe pentru stimularea cresterii pentru a accelera revenirea Romaniei din cea mai grava recesiune de la caderea comunismului si pana acum.

Pe de alta parte, Ponta este constrans de regulile Uniunii Europene, intelegerea cu FMI si de instabilitatea pietelor, care au impins moneda nationala la noi minime istorice in contextul temerilor investitorilor ca noul premier nu va continua masurile de austeritate care au adus o oarecare stabilitate economica. Ponta spune insa ca "nesiguranta este normala in primele zile ale unei noi guvernari" si prezice ca leul isi va reveni.

El spune ca romanii nu trebuie vazuti ca opozanti ai masurilor de austeritate in general. In schimb, spune Ponta, anumiti pasi facuti de predecesorii sai sunt cei care au deranjat opinia publica, mai ales reducerile salariilor bugetarilor cu 25%, masura care a afectat puternic Romania, cea de-a doua cea mai saraca tara din UE, dupa Bulgaria.

Saptamana trecuta, Ponta a primit acordul reprezentantilor UE si FMI pentru reintregirea salariilor bugetarilor pana la nivelul de din-ainte de taieri, miscare sustinuta si de predecesorul sau, Mihai Razvan Ungureanu. Aceasta masura va avea loc in doua etape, una anul acesta si una in 2013.

2012, presarat de cheltuieli

Pe langa salariile bugetarilor, statul roman mai trebuie sa returneze si contributiile la CAS retinute din pensii, practica pe care Curtea Constitutionala a declarat-o ilegala. Banii urmeaza sa fie returnati in urmatoarele 16 luni.

Odata cu aceste plati, deficitul bugetar pe cash va creste pana la 2,25% din PIB, in crestere de la deficitul planuit de 1,9%. In general, deficitul calculat dupa regulile Uniunii Europene trebuie sa ramana sub 3% din PIB pentru intreg anul.

Pentru moment, Ponta trebuie sa foloseasca schema de cheltuieli creata de predecesorii sai. Daca ar castiga un nou mandat de premier in urma alegerilor, el spune ca ar implementa mai multe masuri de crestere economica.

Printre telurile sale, Ponta enumera reducerea taxelor la angajatori pentru a incuraja crearea de locuri de munca si crearea unui mediu economic mai flexibil pentru investitorii privati. El vrea, de altfel, o crestere a utilizarii fondurilor europene pentru dezvoltare si atragerea de investitori straini, care ar crea job-uri in Romania.

Romania are "nevoie disperata de un mix inteligent de politici economice, care sa creeze crestere, si politici sociale eficiente", mai declara Ponta pentru Wall Street Journal.

Liviu Voinea, analist economic care va deveni secretar de stat in Ministerul de Finante, a spus ca guvernul intentioneaza sa se indrepte spre un buget echilibrat atat prin reduceri de cheltuieli inutile, cat si prin cresterea de venituri.

#Ponta interviu Wall Street Journal, #ponta interviu, #Ponta crestere economica, #Ponta premier Romania , #Guvern