Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ponta: Creditul de la Banca Mondiala, cea mai ieftina cale de finantare a deficitului bugetar

Ponta: Creditul de la Banca Mondiala, cea mai ieftina cale de finantare a deficitului bugetar


Premierul Victor Ponta a declarat joi ca Romania a tras 700 de milioane de euro din imprumutul de la Banca Mondiala pentru ca este cea mai ieftina cale de finantare a deficitului bugetar.

"Este cea mai ieftina cale de finantare a deficitului bugetar. Decat sa mergem sa ne imprumutam cu dobanzi mai mari, acesta este un imprumut pe 18 ani, il platim tot peste 18 ani, la dobanda cea mai mica, la o dobanda egala cu dobanda pe care o plateste o tara care are ratingul cel mai inalt. A fost o facilitate pe care Banca Mondiala a acordat-o Romaniei si e un lucru extraordinar de bun", a sustinut Ponta intr-o conferinta de presa la Bruxelles.

Romania a exercitat miercuri optiunea de tragere a sumei de 700 milioane de euro din imprumutul de politici de dezvoltare cu optiune de amanare a tragerii (DPL-DDO) contractat de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) in anul 2012, a informat un comunicat al ministrului delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Imprumutul a fost contractat in baza consolidarii cadrului macroeconomic si a indeplinirii masurilor de reforma atasate imprumutului, asociate sectoarelor energie, sanatate, managementul finantelor publice si administrare fiscala.

In urma exercitarii optiunii de tragere, din suma totala de un miliard de euro aferenta imprumutului raman disponibile in continuare 300 milioane de euro. Programul de reforma agreat cu BIRD ramane in derulare pana in anul 2015, conform prevederilor acordului de imprumut.

Imprumutul in valoare de un miliard de euro a fost aprobat in luna iunie a anului trecut de boardul Bancii Mondiale. Imprumutul a fost solicitat BIRD (Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, parte din Banca Mondiala) de autoritatile romane.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1344 ori