Ponta: Dupa descentralizare, Guvernul nu ar mai trebui sa stabileasca nivelul taxelor locale

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 08:16
1176 citiri
Ponta: Dupa descentralizare, Guvernul nu ar mai trebui sa stabileasca nivelul taxelor locale

Premierul Victor Ponta a declarat, duminica seara, ca dupa descentralizare Guvernul nu ar mai trebui sa stabileasca nivelul taxelor locale, acest rol revenind primarilor si consiliilor locale.

"Eu cred ca nu mai trebuie sa stabileasca Guvernul central, daca vorbim de descentralizare, nivelul taxelor locale. Cred ca primarul, consiliul local (...) o sa aiba dreptul la un moment sa discute cu propriii cetateni, sa spuna: reduc taxele sau le cresc. Centralismul acesta - in care le spun eu de la Guvern cat sa-si puna ei, cu cat sa-si creasca sau sa scada taxa - cred ca e o gandire centralist-comunista. Si, de altfel, aceasta gandire centralist-comunista am constat-o la asa-zise partide de dreapta si cand vorbim de descentralizare. Eu cred ca e foarte bine ca omul sa nu mai vina la Bucuresti sa-si rezolve o problema. Sa se duca la judetul lui sau la orasul cel mai apropiat. (...) De la Ceausescu incoace nu a vrut nimeni sa descentralizeze. (...) Da, vreau sa fiu primul-ministru care nu vrea mai multa putere la Bucuresti, ci vreau, dimpotriva, mai putina putere si mai mult timp ca Guvernul central sa se ocupe de ceea ce trebuie sa se ocupe un Guvern central", a afirmat premierul, intrebat despre posibilitatea ca autoritatile locale sa poata stabili nivelul taxelor.

Victor Ponta a adaugat ca pe agenda Guvernului ar trebui sa se regaseasca teme precum "marea infrastructura, politici publice importante".

"Faptul ca se ocupa ministrii din Cabinetul meu de cine e sef la nu stiu ce directie din Harghita sau... Nu este aceasta treaba unui ministru. Si asa apare birocratia, asa apare coruptia, asa apare clientela. Vreau sa fie la primari, la consilierii locali, cei pe care-i trage omul de mana pe strada. Pana-l trage pe ministru, il vede o data in patru ani. De aceea sunt legate chestiunile despre ce facem cu banii publici si ce facem cu descentralizarea", a mai declarat primul-ministru.

#premier Victor Ponta, #primarii taxe locale, #descentralizare Guvern , #Guvern