Victor Ponta: Cui datoram cea mai mare crestere economica din UE

Vineri, 14 Februarie 2014, ora 16:31
4800 citiri
Victor Ponta: Cui datoram cea mai mare crestere economica din UE
Foto: Facebook / Victor Ponta

Victor Ponta a prezentat, vineri, un raport al cresterii economice inregistrate de Romania in 2013. Tara noastra a avut cea mai mare crestere economica din UE, potrivit premierului, ca un "merit al tuturor celor care au muncit in Romania: productia industriala, exporturi agricultura".

Ponta a tinut sa sublinieze faptul ca, intr-adevar, agricultura a contribuit la aceasta crestere, insa nu in exclusivitate.

"Salut faptul ca suntem pe primul loc la crestere economica", a declarat premierul, apreciind evolutia ca un "trend pozitiv pe care trebuie sa-l pastram in perioada imediat urmatoare".

INFOGRAFIC Guvern

"Cresterea de la trimestru la trimestru este mult peste asteptari si ne permite sa fim optimisti pentru perioada urmatoare. Datorita eforturile comune depuse de Guvern, mediul privat si datorita politicii monetare a BNR, rata inflatiei a ajuns la un minim istoric, de dupa 1989", a punctat premierul.

Romania a absorbit mai multe fonduri europene in 2013

"Dincolo de cresterea economica, cel mai neasteptat succes in 2013 este evolutia radical imbunatatita a ratei de absorbtie a fondurilor europene", a mai spus premierul, care a tinut sa multumeasca BNR ca a sprijinit acest trend pozitiv printr-un mix de politici monetare bugetare.

Potrivit raportului prezentat de Victor Ponta, investitiile straine directe au ajuns la maximul ultimilor patru ani: "Plus 27% in 2013, fata de 2012".

Exporturi la maxim istoric in 2013

"50 de miliarde de euro, plus 10% fata de 2012", puncteaza Ponta, vorbind despre exporturi.

"Guvernul va continua sa dezvolte relatii si cu alte piete de desfacere decat cele din Uniunea Europeana - tarile asiatice, economii care se dezvolta rapid si pot reprezenta piete de desfacere extrem de importante. E nevoie de inteligenta si bunavointa politica pentru a inlatura blocajele dezvoltate in ultimii ani", a spus acesta.

In plus, Romania are in continuare o balanta negativa comerciala, exporturile au crescut cu 10%, iar importurile au crescut cu 1%. "Deficitul comercial in termeni nominali a scazut cu aproape 4 miliarde de euro, ceea ce inseamna mai putini bani plecati din Romania pentru importuri".

"Toate aceste evolutii s-au facut pe fondul unei reduceri drastice a deficitului bugetar. De la faimosul minus 9% din 2009, am incheiat 2013 cu 2,5%. Asta inseamna cu cat cheltuim mai mult decat producem, cu cat ne imprumutam mai putin pentru generatiile care vin", a declarat premierul Victor Ponta.

"Putem intra si maine in zona euro"

Dupa ce a trecut in revista toate elementele cresterii economice, premierul a subliniat ca Romania indeplineste astazi "toate criteriile de convergenta nominala pentru euro".

"Inflatia, dobanda la obligatiuni, cursul de schimb, deficitul si datoria publica ne permit sa intram si maine in zona euro. In realitate, e vorba si de convergenta reala, capacitatea economiei de a indeplini conditiile de competitivitate. Daca pastram acest trend pozitiv, Romania isi poate atinge tinta de a fi membru integrat in 2019", a subliniat Victor Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania crestere economica, #Cea mai mare crestere economica UE, #Ponta declaratii crestere economica , #Guvern