Ponta: Avem bani de pensii si salarii, realocati din alte parti

Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 15:50
1351 citiri
Ponta: Avem bani de pensii si salarii, realocati din alte parti

Premierul Victor Ponta a declarat, duminica, la Iasi, ca sunt bani pentru pensii, salarii, indemnizatii si pentru functionarea institutiilor statului, pana la sfarsitul anului, fondurile necesare in acest sens urmand sa fie realocate din alte parti.

"Avem bani pentru pensii, salarii, indemnizatii si pentru functionarea institutiilor statului, dar realocandu-i din alte parti", a afirmat, duminica, la Iasi, intr-o conferinta de presa, premierul Victor Ponta.

Acesta a reclamat ca s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca fostul Guvern a construit bugetul doar pentru primele zece luni ale anului.

"Guvernul trecut a considerat ca anul 2012 are doar zece luni, insa obligatia mea este sa asigur functionarea tuturor institutiilor statului pana la sfarsitul anului 2012", a declarat Ponta, subliniind ca sunt bani pentru pensii, salarii, indemnizatii si alte cheltuieli necesare bunei functionari a institutiilor statului.

Intrebat daca a stiut de la inceput despre aceasta situatie, premierul Victor Ponta a declarat ca a descoperit pe parcurs toate acele fonduri pe care fostul Guvern nu le-a prevazut.

"Am descoperit pe parcurs toate acele fonduri pe care fostul Guvern nu le-a prevazut. Exista doua explicatii pentru aceasta, si anume ori fostul Guvern a alcatuit un buget nerealist, ca sa nu spun fals, ca sa arate institutiilor internationale ca: "iata, am adoptat bugetul si e bine", ori s-au gandit ca nu vor mai fi ei la guvernare si atunci va veni altcineva care va rezolva situatia", a mai spus Ponta.

Ponta spune ca nu are solutii legale pentru disponibilizatii de la CET Iasi

Primul ministru a declarat ca, desi exista fonduri pentru plata salariilor compensatorii in cazul a peste 600 de fosti angajati ai CET Iasi, nu are o solutie juridica pentru alocarea acestora.

"Problema de la Iasi o stiu foarte bine, dar, din pacate, atunci cand s-a trecut la insolventa nu s-au facut demersurile legale pentru a se plati salariile compensatorii si nu avem alta solutie decat sa gasim o zona de ajutoare sociale, or, oamenii nu vor ajutoare sociale, ei vor salariile pe care ar fi trebuit sa le primeasca si la care aveau dreptul daca s-ar fi facut atunci procedurile legale. Deci, trebuie o modificare legislativa. (...) Banii sunt, dar nu avem solutia juridica pentru alocarea lor", a spus Ponta, in conferinta de presa.

Peste 620 de fosti angajati ai CET Iasi asteapta sa le fie platita o suma totala de peste 14 milioane lei, dupa ce acestia au fost disponibilizati, in mai multe etape, de la centrala.

In prezent, sistemul de incalzire centralizat este asigurat la Iasi de compania franceza Dalkia, care a concesionat serviciile pentru o perioada de 20 de ani.

Ponta: Iasiul va avea un "handicap" daca Aeroportul International nu va fi modernizat

Victor Ponta a declarat ca Iasiul va avea un "handicap" daca Aeroportul International nu va fi modernizat, subliniind ca dezvoltarea obiectivului este importanta pentru intreaga regiune a Moldovei.

"Cred ca este foarte important ca aeroportul Iasi sa fie modernizat si dezvoltat in viitor pentru ca Iasul, la un moment dat, ca pol de dezvoltare economica, va fi handicapat de aceasta lipsa de investitii", a spus Ponta, in conferinta de presa.

Premierul a sustinut ca incearca sa identifice o solutie de finantare etapizata, alaturi de autoritatile locale si Ministerul de Finante.

"Pana nu am exact sursa de venit, nu vreau sa spun decat ca dezvoltarea aeroportului din Iasi este una dintre cele mai importante prioritati pentru Moldova. Pana la urma, aici e vorba si de dezvoltarea coerenta a regiunilor pentru ca, iata, Clujul are un aeroport modern, la fel si Timisoara, Bucurestiul se dezvolta si este absolut necesar si la Iasi. Insa, acum vorbim de 50 milioane euro si trebuie sa gasim acesti bani", a mai declarat Ponta.

#Ponta declaratii buget, #bani pensii Ponta, #declaratii rectificarea bugetara Ponta , #Guvern