E oficial: Traian Basescu l-a desemnat pe Victor Ponta pentru functia de premier

Luni, 17 Decembrie 2012, ora 12:09
1700 citiri
E oficial: Traian Basescu l-a desemnat pe Victor Ponta pentru functia de premier

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat decretul pentru desemnarea candidatului la functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei, nominalizandu-l pe Victor Ponta la sefia Guvernului.

"Ca urmare a faptului ca a existat o singura propunere din partea reprezentantilor partidelor politice si ai minoritatilor nationale din Parlamentul Romaniei care au participat luni, 17 decembrie 2012, la Palatul Cotroceni, la consultarile in vederea desemnarii candidatului la functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei, domnul presedinte Traian Basescu l-a desemnat pe domnul Victor-Viorel Ponta drept candidat la functia de prim-ministru", se arata intr-un comunicat al Presedintiei.

Pasul urmator este plenul reunit al Parlamentului care, dupa incheierea dezbaterilor, supune la vot propunerea de acordare a increderii Guvernului.

Votul este secret si se exprima prin bile.

Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Hotararea Parlamentului privind acordarea votului de incredere, semnata de presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului, se inainteaza de indata presedintelui, in vederea numirii Guvernului.

Un nou guvern isi exercita mandatul incepand de la data depunerii juramantului de credinta in fata presedintelui.

Daca Legislativul nu acorda votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura, Constitutia stabileste, la articolul 89, ca, dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, presedintele poate sa dizolve Parlamentul.

#Victor Ponta prim ministru, #Traian Basescu premier Victor Ponta, #Traian Basescu numire Victor Ponta , #Guvern