Dubla listare a companiilor de stat: Guvernul incepe cu stangul

Miercuri, 09 Mai 2012, ora 07:58
1690 citiri
Dubla listare a companiilor de stat: Guvernul incepe cu stangul

Noul ministru al Economiei, Daniel Chitoiu, vrea dubla listare pentru marile companii de stat, atat la BVB, cat si pe pietele internationale, in conditiile in care in ultimii patru ani statul a finalizat o singura oferta pe bursa.

Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si Transgaz vor fi listate atat pe Bursa de la Bucuresti (BVB), cat si pe pietele externe, potrivit lui Chitoiu. Insa specialistii contactati de Business24 au fost sceptici fata de reusita unui asemenea demers economic.

"Personal, cred ca ar trebui sa existe o consultare cu institutiile pietei de capital, care a pornit pe un anumit drum cu privatizarile prin bursa si pe un anumit calendar" a declarat pentru Business24 prim-vicepresedintele Alpha Bank si fostul sef al Bursei de la Bucuresti (BVB), Stere Farmache.

In a doua jumatate a anului, statul ar fi trebuit sa iasa pe Bursa cu pachete de cate 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica, in valoare totala de 500 milioane de euro.

Dubla listare, crede Farmache, se va adresa unor "categorii de investitori de pe pietele internationale care nu sunt inca prezenti in Romania si care pot fi accesati mai usor prin procedura listarilor duale".

Despre acesti potentiali investitori straini, Eugen Voicu, presedintele consiliului de supraveghere in cadrul Certinvest, crede ca vor fi greu de gasit.

"Noi nu avem un istoric creat care sa trezeasca interesul investitorilor straini", a declarat Eugen Voicu, pentru Business24.

"Un prim pas ar fi listarea locala"

Voicu spune ca dubla listare poate fi realizata cu succes in cadrul unor companii care au un volum mare de oferta si care pot atrage mai multi bani, precum OMV Petrom sau Fondul Proprietatea.

Brokerul Mihai Chisu crede ca dubla listare a marilor companii de stat va oferi o interconectivitate sporita intre BVB si alte burse internationale, precum cea de la Londra. Dar la fel de bine, spune el, atragerea de fonduri poate fi facuta pur si simplu in Romania.

"Cu un singur click poti face orice in Romania sau in Africa de Sud. Capitalurile inteligente circula cu usurinta, daca ai o infrastructura financiara adecvata si o Bursa compatibila cu ea", spune Chisu.

Dubla listare nu are potential pe termen lung, crede brokerul, care a reamintit ca statul roman a inceput deja un drum al listarilor, pe care ar trebui sa-l respecte.

"Dubla listare este o diversiune de a nu lista, de fapt. S-a pornit deja pe un drum, iar acum se incearca abateri de la obiectivul principal, al vanzarii pachetelor, care presupune transparenta. Se trece la niste lucruri mai greu palpabile", afirma brokerul.

Blanculescu: Nu este momentul sa vinzi nimic

Inainte de vinde o singura actiune din cadrul companiilor de stat, spune analistul Ionel Blanculescu, Guvernul trebuie sa impuna o restrictie: aceea ca pretul de vanzare sa nu se afle sub valoarea maximului pe care l-au inregistrat actiunile companiei listate la Bursa.

Spre exemplu, Transelectrica, in momentul debutului la BVB a iesit cu 16,8 lei pe actiune. Cel mai bun moment al companiei a fost de 45 de lei pe actiune.

"Peste cativa ani, 2015-2016, valoarea actiunilor Transelectrica va reveni la apogeu", spune Blanculescu.

Cu alte cuvinte, in cazul Transelectrica statul roman a gresit. A obtinut 37 de milioane de euro, o suma infima, daca luam in considerare ca valorea companiei, ca potential, este de patru, cinci miliarde de euro, spune Blanculescu.

Romania ar fi trebuit sa obtina din vanzarea Transelectrica 750 de milioane de euro, nu 37 de milioane, potrivit analistului.

Ce-i de facut cu marile companii care nu sunt listate la Bursa

Blanculescu spune ca ar fi de preferat ca statul sa listeze companiile care nu sunt deja listate, prin vanzarea unui pachest de 10% din actiuni.

"Dar nu-i momentul. Acum e momentul cumparatorului, cand e bine sa cumperi, nu sa vinzi. As sugera statului sa cumpere actiuni de pe Bursa la companii energetice. Spre exemplu, pretul Transelectrica este de 30%. Statul roman poate sa castige intreit", afirma Blanculescu.

Investitorii de pe plan international, spune analistul, sunt in criza si incearca sa-si restructureze costurile. Pe plan international se lucreaza la consolidari, nu la investitii. Cu alte cuvinte, momentul in care statul roman vrea sa listeze marile companii de stat nu este oportun.

Cum ramane cu Tarom?

Ministrul Economiei a declarat ca nu mai doreste listarea pe bursa a unui pachet de 20% din actiunile companiei de transport aerian Tarom, ci de 100%. Ministrul nu a specificat clar daca doreste vanzarea companiei Tarom prin licitatie publica, catre un investitor strain sau prin iesirea pe Bursa.

"Mi se pare o schimbare radicala a strategiei de privatizare. Nu am inteles daca se doreste prin Bursa sau prin investitor strategic. In orice caz, Guvernul trebuie sa-si armonizeze strategia cu cea a pietei de capital autohtone", afirma Eugen Voicu (Certinvest).

Declaratia potrivit careia se doreste vanzarea integrala a Tarom de catre noul Guvern nu face decat sa sporeasca suspiciunile intregului proces de privatizare, crede brokerul Mihai Chisu.

Blanculescu nu crede ca-i un lucru rau vanzarea companiei Tarom, in conditiile in care aceasta inregistreaza pierderi, are preturi mult mai mare fata de nivelul pietei si se afla intr-un domeniu in care concurenta acerba nu poate fi contracarata decat printr-un proces de privatizare.

"Tarom are multe companii concurente, iar daca se poate sa fie privatizata, foarte bine", spune Blanculescu.

El nu crede insa in sansele de reusita ale vanzarii integrale, pentru ca, din nou, nu este un moment propice pentru vanzare.

"Tarom, la fel ca Oltchim sau Cuprimin, nu se va putea vinde. Fiind criza, toti isi restructureaza costurile. Pe plan international are loc consolidarea, nu investitia", a afirmat Blanculescu.

Calendarul listarilor

Dupa iesirea pe BVB a Transelectrica, care in 2011 a avut un profit de 90,3 milioane de lei, statul programase ca pana la sfarsitul lunii aprilie sa vanda 15% din actiunile Transgaz (ceea ce nu s-a intamplat), unde detine 73% din pachetul de actiuni. Transgaz a avut anul trecut un profit net de 762 de milioane de lei si este operatorul retelei nationale de transport de gaze naturale.

Urmatoarea pe lista iesirilor la bursa este Romgaz, programata pentru luna iunie, asa cum a fost stabilit de catre Guvernul Ungureanu. Statul, daca va intreprinde aceasta actiune, va scoate la vanzare un pachet de 15% din actiuni. Per total, statul detine 85% din Romgaz, care a avut un profit net de 762 de milioane de lei anul trecut.

In toamna, septembrie si octombrie, Hidroelectrica si Nuclearelectrica vor fi fost listate, daca se pastreaza vechea strategie de iesire pe Bursa, ambele cu un pachet de 10% din actiuni. Hidroelectrica este evaluata la 3,49 miliarde de euro, iar Nuclearelectrica la 1,34 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dubla listare companii stat, #dubla listare mari companii Romania, #listare Bursa companii Romania , #Guvern