Ponta vorbeste de continuitate pe fonduri UE si MCV. Vor ramane Orban si Predoiu?

Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 18:15
1531 citiri
Ponta vorbeste de continuitate pe fonduri UE si MCV. Vor ramane Orban si Predoiu?

Presedinte PSD Victor Ponta a afirmat sambata ca isi mentine afirmatiile privind pastrarea in Executiv a lui Leonard Orban, dar a adaugat ca nu a discutat deocamdata cu el, invocand insa nevoia de continuitate pe subiectul fondurilor UE, dar si MCV, ceea ce sugereaza mentinerea lui Catalin Predoiu.

Intr-o conferinta la Bistrita, Ponta a fost intrebat daca-si mentine punctul de vedere anterior, favorabil unei pastrari a lui Leonard Orban in Executiv, chiar intr-o guvernare USL.

"Da, dar nu am apucat inca sa vorbesc cu domnia sa astazi. Dar toate intentiile bune vreau sa le mentin. Pe obiectivele care se afla in derulare - MCV, Acordul cu FMI si problema fondurilor europene, ma bazez foarte mult pe o capacitatea a noastra de continuitate, pentru ca nu e timp in sase luni sa faci schimbari fundamentale si atunci trebuie continuat ceea ce merge bine si imbunatatit ceea ce merge prost", a spus Ponta.

El a anuntat, sambata, ca Executivul pe care-l formeaza merge pe structura actuala, cu 16 portofolii, dar cu 20 de ministri.

"De principiu, schema guvernamentala pe care am discutat-o si cu domnul Antonescu prevede 16 portofolii, dar 20 de membri ai Guvernului. Nu intentionez si nu cred ca este momentul pana la alegeri, in noiembrie, atunci cand sper sa avem un mandat de patru ani sa facem restructurari de institutii guvernamentale, ci in cadrul actualelor ministere, ministri si ministrii delegati care vor raspunde de anumite probleme specifice pe care eu si USL le-am considerat neacoperite in ultima perioada. Pot sa va dau exemplul Dialogului Social", a spus Ponta.

"Pentru ca acest Guvern va avea o misiune speciala si limitata in timp, de doar sase luni, optiunea mea este ca din Cabinet sa faca parte preponderent oameni care au mai indeplinit functii in administratie, chiar fosti ministri sau secretari de stat, pentru ca, avand un timp scurt la dispozitie, nu avem timp sa invatam. Ma voi baza pe oameni cu experienta administrativa, care cunosc bine nu doar intrarea sau iesirea ministerelor, ci si problemele respectivelor ministere", a mai declarat, tot sambata, premierul desemnat.

Chiar daca nu a dorit sa nominalizeze niciuna din viitoarele propuneri pentru functiile de ministru, Victor Ponta a precizat, fiind intrebat direct daca Daniel Constantin, presedintele PC, va primi portofoliul de la Agricultura, ca isi doreste mult ca acesta sa-i fie alaturi in Guvernul pe care il va forma.

"Restul de 19 membri ai Cabinetului ii veti afla marti, 1 mai, asa cum am anuntat. Impartirea portofoliilor se va face conform algoritmului stabilit prin protocolul de infiintare a USL, adica jumatate la PSD, jumatate la Alianta de Centru Dreapta", a mai spus premierul desemnat.

Ministerele, in acest moment, sunt: Administratie si Interne; Economie; Finante; Afaceri Externe; Aparare Nationala; Dezvoltare Regionala si Turism; Munca; Transporturi; Educatie; Justitie; Cultura; Sanatate; Mediu; Agricultura; Comunicatii; Afaceri Europene.

Dupa spusele lui Ponta, Cabinetul sau va include si cel putin un post de ministru delegat pentru Dialogul Social. In plus, potrivit protocolului USL, dar si a protocolului ACD, ar urma sa fie si trei vicepremieri, cate unul de la fiecare formatiune.

Ponderea celor doua parti - PSD si ACD, adica PNL si PC - in guvern se stabileste in mod egal intre cele doua parti componente ale Aliantei, fara a considera functia de prim ministru, este algoritmul prevazut de protocolul USL pentru formarea Guvernului.

Repartizarea intre cele doua parti a ministrilor se va face, dupa stabilirea structurii Guvernului, prin negocieri coordonate de conducerile partidelor componente, tinand cont de competentele si experienta profesionala si politica a fiecarui candidat, se mai prevede in documentul USL.

Structura guvernului va contine cel putin o functie de viceprim-ministru care reprezinta partidul din care face parte prim-ministrul si care va fi desemnat inlocuitor de drept al prim ministrului, in conditiile legii si Constitutiei.

In plus, protocolul dintre PNL si PC spune ca, in cazul in care structura guvernului va contine functii de vicepremier, fiecare partid va desemna cate unul.

In total, Cabinetul Ponta ar putea avea trei vicepremieri.

Ponderea PNL si PC in guvern, pentru jumatatea care le revine prin paritatea PSD-ACD, va fi calculata proportional cu numarul de parlamentari alesi ai fiecarui partid.

#ministri cabinet Ponta, #Orban ministru cabinet Ponta, #cabinet Ponta ministru fonduri europene , #Cariera