O pastila doar a ta. Vine era medicamentelor personalizate?

Sambata, 03 Decembrie 2011, ora 00:00
2817 citiri
O pastila doar a ta. Vine era medicamentelor personalizate?
Medicament personalizat

Stim cu totii ca acelasi tratament medicamentos poate vindeca o persoana si poate avea efecte adverse teribile asupra alteia. Specialistul in biotehnologie Fred Van Goor vrea sa schimbe aceasta situatie. Goor este pionier intr-un domeniu cu totul nou, cel al pastilelor personalizate.

In mai 2001, omul de stiinta Frederick Van Goor, in varsta de 33 de ani pe atunci, incepea sa lucreze in cadrul unei companii de biotehnologie care abia fusese vanduta catre o firma concurenta, relateaza Forbes.com. In prima zi de munca, seful sau l-a intrebat daca stie ceva despre cauza genetica a fibrozei chistice, o boala mortala de plamani. Acesta nu stia, insa perspectiva crearii unui tratament pentru aceasta afectiune l-a intrigat. "Spune ca stii si vezi tu dupa aia", si-a spus acesta.

Obraznicia lui Van Goor a dus la un deceniu de cercetare la care au luat parte zeci de oameni de stiinta. Rezultatul acestei munci este primul medicament care trateaza cauza genetica a bolii. Aprobarea sa ar putea avea loc anul viitor, iar compania la care lucreaza Van Goor, Vertex Pharmaceuticals, se asteapta la venituri anuale de sute de milioane de dolari generate de vanzarea acestui medicament.

Piatra de hotar

Spre deosebire de alte tratamente, care par ca doar incetinesc aceasta boala mortala, VX-770 al lui Vertex au dus la cresterea functiilor plamanilor pacientilor cu 10%. Intr-un articol aparut in "New England Journal of Medicine" acest medicament a fost numit "piatra de hotar".

Insa exista cateva probleme. VX-770 functioneaza doar la pacientii a caror boala este cauzata de o anumita mutatie genetica, ceea ce inseamna ca tratamentul va da rezultate doar in cazul a 1.200 din 30.000 de oameni care sufera de fibroza chistica. Van Goor a ajutat la crearea unui medicament secundar, care combinat cu VX-770, poate duce la marirea acestei plaje, insa testele clinice preliminare au fost dezamagitoare.

In plus, costurile sunt extrem de mari. Analistii de pe Wall Street estimeaza ca Vertex va tarifa cu peste 200.000 de dolari tratarea unui pacient, timp de un an. Insa compania sustine ca daca aceste medicamente vor functiona, niciun bolnav nu va ramane netratat.

Acestea sunt avantajale si dezavantajele medicinii personalizate, nu doar in cazul bolilor rare cum ar fi fibroza chistica, ci si cand vine vorba de cancer, afectiuni cardiace sau diabet.

#medicament nou, #tratament fibroza chistica, #tratament cancer, #tratament diabet, #Fred Van Goor, #medicament personalizat , #Tratamente