Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tigara electronica un aliat impotriva fumatului? Noi studii

Tigara electronica un aliat impotriva fumatului? Noi studii

Cei mai multi fumatori vor sa renunte, dar majoritatea nu reusesc sa-si duca tentativa pana la capat. Dependenta de nicotina, cat si dependenta psihologica sunt aspecte greu de combatut.

Totusi, cei decisi sa renunte la fumat au la indemana mai multe tipuri de produse farmacoterapeutice: plasturi, inhalatori, microtablete si guma de mestecat cu nicotina; precum si tigara electronica disponibila intr-o mare varietate de modele.

Cele mai multe studii care si-au propus sa evalueze rata de succes a produselor farmacoterapeutice au constatat ca doar un procent cuprins intre 7-9% din subiectii studiului au reusit sa renunte la fumat cu ajutorul acestor produse. Din acest motiv, se naste nevoia de a gasi alternative mai noi si mai eficiente in lupta impotriva fumatului.

Tigarile electronice reusesc sa abordeze ambele aspecte ale dependentei de tigari. Nicotina este livrata in cantitati bine determinate usor cuantificabile de utilizator. Tigarile electronice prin aspectul similar cu tigarile traditionale reusesc sa solutioneze si latura psihologica ce tine de obiceiul - mimica fumatului.

In momentul de fata exista o mare varietate de modele de tigari electronice pe piata. In general, se pot grupa in doua mari categorii in functie de momentul aparitiei lor.

Tigarile din prima generatie au aparut in 2007 si sunt in general modele miniaturizate de mici dimensiuni care imitau ca si aspect tigarile de tutun. Aceste e-tigari erau dotate cu acumulatori de capacitate mica (180-200 mAh) ce ofereau o autonomie mica si generau o cantitate de vapori modesta.

In 2010, au aparut tigarile electronice din generatia a doua de tip Ego/Ego-T. Aceste modele sunt de dimensiuni mai mari si au in componenta acumulatori de capacitate mare (peste 750 de mAh). Puterea mai mare a acumulatorilor a permis utilizarea de clearomizoare cu capacitate extinsa care sunt capabile sa genereze cantitati mult mai generoase de vapori si ofera o autonomie mult mai mare decat tigarile electronice mai vechi.

Studiile mai vechi (realizate de ECLAT) privind rata de succes a modelelor mini, din prima generatie de e-tigari, au relevat ca aproximativ 8% din participantii la studiu au reusit sa renunte la tigari. Rezultatele sunt similare cu cele din cercetarile privind eficacitatea produselor farmacoterapeutice.

Un nou studiu, realizat in Italia de Dr. Polosa et al. BMC Public Health 2014, si-a propus sa analizeze si randamentul tigarilor electronice din generatia a doua (de putere mare). In cadrul studiului pilot au fost selectati 50 de fumatori inraiti care doreau sa renunte la fumat. Participantii la studiu au primit de la cercetatori tigarile electronice de putere mare din generatia a doua (de tip Ego cu clearomomizori) si lichide pentru tigara electronica.

Dupa o perioada de 6 luni s-a observat o reducere de peste 50% de tigari fumate in cazul a 30 % din cadrul participantilor la studiu. Consumul mediu de tigari a coborat in cazul lor de la 25 buc./zi la 6 buc./zi. In cazul a 14% din cadrul subiectilor cercetati s-a observat o reducere de 80% a numarului mediu de tigari fumate zilnic (de la un consum mediu de 25 de tigari au ajuns la o medie de 3 tigari / zi). Rezultatele finale inregistrate la sfarsitul studiului de sase luni au aratat ca 66% din participanti au reusit sa renunte complet la fumat sau sa reduca cu peste 50% numarul de tigari fumate zilnic.

Rezultatele studiului sunt incurajatoare si par sa arate o corelatie directa intre modelul de tigara electronica folosit si sansele reale de a reusi sa renuntati la fumat. Daca studiile efectuate cu tigari electronice miniaturizate din prima generatie au indicat o rata relativ scazuta de succes, noile modele de tigari electronice puternice dotate cu acumulatori mari si clearomizoare de capacitate extinsa reusesc sa ajute doua treimi din fumatorii care doresc sa scape de acest viciu.

Un alt aspect important sunt beneficiile aduse sanatatii de folosirea tigarilor electronice. Vaporii emisi de aceste dispozitive contin o cantitate bine controlata de nicotina si un mix de glicerina vegetala si propilenglicol. Niciuna din aceste substante nu este cancerigena. Totusi, unele studii au aratat ca unele tigari electronice folosite in conditii de exploatare extreme pot genera substante cancerigene. Ne propunem in continuare sa analizam conditiile in care au fost realizate aceste studii si validitatea lor.

Este tigara electronica cancerigena? Un studiu efectuat de New England Journal of Medicine a aratat ca tigarile electronice supuse la temperaturi extreme pot genera formaldehida - o substanta cu efect cancerigen. Studiul a evidentiat aparitia formaldehidei in cadrul tigarilor electronice utilizate la tensiunea de 5 volti. Dupa ce au schimbat schimbat tensiunea la 3,3 volti nu au mai detectat deloc formaldehida. Deci practic aparita formaldehidei este corelata cu utilizarea unor tensiuni extreme. Formaldehida nu se genereaza deloc in cazul tigarilor electronice care utilizeaza tensiuni de 3,3 volti.

Dr. Konstantinos Farsalinos, dupa ce a analizat conditiile in care a fost realizat studiul, a confirmat ca tensiunea folosita pentru alimentarea tigarii electronice este nerealista si implauzibila. Majoritatea acumulatorilor folositi in industria tigarilor electronice folosesc o tensiune in gama 3,7 - 4,2 V.

In momentul in care o rezistenta de 2 Ohmi (ca si cea utilizata in studiu) este alimentata cu 5 volti puterea generata este in jur de 12 wati. Aceasta valoare este in zona rosie si nu poate fi atinsa nici pe departe cu majoritatea tigarilor electronice de serie din comert. La aceste temperaturi se genereaza de cele mai multe ori un gust foarte neplacut de ars - si nici un vaper nu ar putea inhala acest mix de vapori.

Conditiile de exploatare folosite in cadrul acestui studiu sunt extreme si implauzibile in viata reala. Ca urmare si estimarea privind potentialul cancerigen al tigarilor electronice este invalida pentru ca a folosit conditii de exploatare nereale si neintalnite la tigarile electronice de serie. Dr. Farsalinos a folosit o analogie in acest sens "... este ca si cand prajesti o carne la gratar pana la carbonizare. Facand o analiza a produsului final vom detecta in carnea carbonizata o cantitate mare de elemente cancerigene. Apoi vei sustine ca cei care consuma carne au un risc mult mai mare de a dezvolta cancer."

Este perfect adevearat ca in carnea carbonizata se gasesc multe elemente cancerigene dar nimeni nu va manca carnea tratata astfel. In concluzie estimarea privind potentialul cancerigen al tigarilor electronice este invalid pentru ca tigara electronica folosita in studiu nu a fost exploatata in conditii normale intalnite in realitate.

Un alt aspect important cand doriti sa alegeti o tigara electronica este autenticitatea produsului. Orice produs de succes ajunge mai devreme sau mai tarziu sa fie replicat. Nici piata tigarilor electronice nu a scapat de invazia produselor ieftine de calitate dubioasa. Majoritatea acestor produse nu ofera randamentul unei tigari electronice autentice si de cele mai multe ori se strica prematur.

Un produs original va garanteaza ca va puteti bucura de toate avantajele dispozitivului si ca, in cazul in care nu reusiti sa o utilizati corect, va puteti adresa comerciantului pentru consiliere tehnica si ajutor. Vapatul (fumatul electronic) a cunosut o crestere spectaculoasa in ultimii ani. Mai multe milioane de oameni din toata lumea au reusit, cu ajutorul acestor produse, sa renunte la fumat. Vaporii generati de tigarile electronice substituiesc cu succes fumul degajat de tigarile clasice, si fac acest lucru cu mult mai putine riscuri pentru sanatatea dumneavoastra. Insa pentru a beneficia de aceste avntaje este important sa folositi numai tigari originale.

Pentru a ne majora sansele in incercarea de a renunta la fumat cel mai important este sa alegem un model genuin si modern echipat cu acumulatori mari. Daca doriti un model performant, din a doua generatie, un bun exemplu sunt tigarile electronice Aspire BVC originale care sunt echipate cu ultimul tip de clearomizoare (BVC - back vertical coil) de capacitate mare si acumulatori de putere mare (1100-1300 mAh). Rezistentele din clearomizorul Aspire BVC sunt servisabile si sunt concepute pentru durabilitate maxima.

Clearomizorul BVC Aspire utilizeaza ultima generatie de rezistente verticale (BVC) cu pereti inveliti in fibre ceramice. Fata de modelul precedent BDC (back dual coil) - noul sistem Aspire BVC genereaza vapori mai densi si reda aroma lichidului de tigari mult mai veridic. Clearomizorul este transparent si gradat. Printr-o simpla privire utilizatorul poate determina cat lichid a consumat si daca trebuie sa alimenteze clearomizorul. Reincarcarea se face foarte usor prin desurubarea bazei inferioare a clearomizorului. Dupa incarcare trebuie doar sa reinsurubati baza si va veti putea delecta, intr-un mod simplu si rapid, de vapori densi si arome excelente.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1648 ori