Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Stii cat alcool sa bei ca sa iti faca bine? Cat e placere si cand e otrava

Stii cat alcool sa bei ca sa iti faca bine? Cat e placere si cand e otrava

A consuma sau nu alcool? Iata o intrebare ce creeaza numeroase controverse.

Nu ne nastem cu dorinta de a bea alcool, neexistand o necesitate fiziologica in acest sens. Totusi, pentru multi, consumul de alcool reprezinta o activitate sociala agreabila.

Si tot pentru foarte multe persoane, alcoolul este un drog care duce, in timp, la dependenta. Nu poate nega nimeni faptul ca acest consum de alcool a devenit o problema foarte serioasa de sanatate publica; o demonstreaza statisticile.

Citeste Pe doua carari, un tablou al Romaniei consumatoare de alcool

Bauturile alcoolice produse si consumate pe intreg mapamondul se impart in trei categorii: bere, vinuri si tarii (bauturi spirtoase). Voi incerca sa explic aspectele pozitive si negative ale consumului de alcool.

Alcoolul este o sursa de energie pentru organism deoarece furnizeaza 7 kcal/ gram consumat. Bauturile dulci - berea, vinurile dulci, lichiorurile - sunt bogate in carbohidrati si vor avea o valoare energetica mult mai mare.

Consumul moderat de alcool (in special vinul rosu) poate avea un rol protector cand vine vorba despre bolile cardiovasculare, datorita continutului de fenoli si alte substante fitochimice. Resveratrolul poate creste nivelul HDL-colesterolului (colesterolul "bun") si reduce nivelul de oxidare al LDL-colesterolului (colesterolul "rau"), impiedicand depunerea acestuia pe peretele arterelor.

Cand se depaseste limita

Consumul moderat de bauturi alcoolice inseamna 1 portie pe zi pentru femei si maximum 2 portii pentru barbati. O "portie" inseamna: 18 ml alcool pur sau 350 ml bere (5%) sau 150 ml vin (12%) sau 40 ml tarie (40%).

In doze mici, alcoolul determina relaxare, reduce inhibitiile, incurajeaza interactiunile sociale. Consumat inainte de masa, alcoolul creste pofta de mancare, lucru benefic in cazul varstnicilor, celor care din diferite cauze nu au apetit sau in caz de malnutritie.

Mici beneficii

Berea este un diuretic natural, o sursa de vitamina B12 si de energie, fiind benefica in lupta cu anemia si sindromul oboselii cronice.

Clatirea parului tocit si fara viata cu bere, dupa spalarea cu sampon, ii va readuce luciul pierdut.

Chiar daca fierul este prezent in cantitate mica in vin (alb sau rosu), este foarte bine asimilat de catre organism.

Pe de alta parte, consumul cronic de alcool duce la aparitia malnutritiei deoarece caloriile aduse de alcool se numesc "goale", deoarece inseamna aport de energie fara proteine, glucide, lipide, miner ...citeste mai departe despre "Stii cat alcool sa bei ca sa iti faca bine? Cat e placere si cand e otrava" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1763 ori