Sfaturi de sănătate post-pandemie

Luni, 30 Mai 2022, ora 21:00
965 citiri
Sfaturi de sănătate post-pandemie
FOTO Pexels.com

Pandemia Covid-19 a fost un eveniment global traumatic, cu impact major asupra corpului si mintii fiecaruia dintre noi. Depasirea acestei perioade a presupus o multime de provocari pentru sanatatea emotionala si fizica: teama, dezorientare, suferinta, insecuritate financiara, pierderi personale, care au venit cu un cost important pentru sanatate. Acum ca lucrurile s-au mai linistit este momentul sa avem grija de noi si sa recuperam timpul pierdut.

Mergi la un consult medical general

In perioada pandemiei, multi pacienti au evitat sa mearga la medic atunci cand nu era neaparat necesar de teama ca s-ar putea imbolnavi. Fie ca e vorba doar despre o vizita la medicul de familie, sau despre o reevaluare post Covid-19 completa, monitorizarea starii generale de sanatate este foarte importanta pentru fiecare dintre noi.

Este momentul sa verifici tensiunea arteriala si greutatea, sa faci diferite teste de screening si o serie completa de analize de sange ca sa vezi cum stai cu sanatatea si ce ai de facut pentru a o mentine sau imbunatati.

Mananca sanatos si hidrateaza-te adecvat

Consumul alimentelor produse local, cele cu care suntem obisnuiti, genetic, de generatii, respectarea unui program de masa si a unor reguli pentru o nutritie echilibrata si sanatoasa sunt mai importante decat ai putea crede.

Un aport adecvat de nutrienti si o hidratare adecvata sustin activitatea sistemului nervos si imunitatea organismului. Fructele si legumele proaspete ar trebui sa reprezinte baza alimentatiei fiecaruia dintre noi.

Fii activ

La inceputurile pandemiei, cand populatia a fost obligata sa stea inchisa in locuinte, am putut experimenta cu totii impactul lipsei de exercitiu fizic. Mai apoi, restrictiile ne-au tinut departe de salile de sport.

In prezent nu mai exista nici un fel de restrictii cu privire la salile de sport, astfel ca e cel mai bun moment sa reiei activitatea fizica sustinuta si sa revii in forma. Un indice de masa corporala normal este una dintre cele mai bune metode de reducere a riscului de boala cronica, pe termen lung.

Ai grija de sanatatea mintala

Sindromul de stres post-traumatic este greu de identificat de catre pacient, ar poate fi observat de catre apropiatii acestuia. O persoana care sufera de depresie ar putea intampina dificultati in a cere ajutor, dar un bun prieten ar putea interveni.

Odihna suficienta, tehnicile de relaxare, meditatia si practicile de mindfulness sunt cateva cai eficiente pentru combaterea stresului. Dar uneori, cand ele nu sunt suficiente, psihoterapia te poate ajuta, asa ca nu ezita sa apelezi la un specialist.

Invata sa gestionezi stresul si anxietatea

Pe multi dintre noi, pandemia ne-a surprins complet nepregatiti pentru a infrunta niveluri ridicate de stres si anxietate. Iar perioada ultimilor doi ani nu a fost deloc usoara! Incidenta anxietatii a crescut aproape exponential in aceasta perioada si din ce in ce mai multi oameni au nevoie de ajutor pentru a invata sa o gestioneze. Cateva solutii eficiente pe care merita sa le testezi sunt:

  • Meditatia ghidata;
  • Tehnicile de respiratie;
  • Plimbarile in natura;
  • Pastrarea unui jurnal al emotiilor;
  • Cititul cartilor de self-help;
  • Ascultarea unor podcasturi pe acest subiect.

Pandemia ne-a luat pe neasteptate, insa lumea post-pandemica va fi exact asa cum alegem sa ne-o construim.

#Covid 19, #sanatate, #post covid , #Stiri Viata sanatoasa