Sfatul medicului: Ce trebuie sa mancam in zilele de Paste

Vineri, 18 Aprilie 2014, ora 15:08
1561 citiri
Sfatul medicului: Ce trebuie sa mancam in zilele de Paste

Medicul Simona Tivadar spune ca Masa de Pasti trebuie sa contina ce putem manca zilnic, nu sa fie un ospat stropit continuu cu bautura.

In acelasi timp, ouale, ciorba, friptura de miel si cozonacul nu trebuie mancate toate gramada, pentru ca sunt bombe calorice si ar putea transforma totul in suferinta, a adaugat medicul, citat de Mediafax.

"Masa de Pasti trebuie sa fie cumpatata. Imbelsugare nu inseama multe alimente. Oamenii sa inceteze sa umple cosurile la supermarket. Sa nu se mai cumpere multa mancare, care apoi se arunca sau se mananca inutil, ii imbolnaveste si ii ingrasa. Ar trebui facuta lista de cumparaturi, iar tot ceea ce mananci in tot restul anului si nu are legatura cu Pastile trebuie sa fie sters de pe lista", a declarat vineri, pentru Mediafax, Simona Tivadar, medicul primar diabet si boli de nutritie.

Masa de Pasti, fara alune, migdale, covrigeii sau salata de boeuf

Potrivit medicului, pe masa de Pasti nu au ce sa caute alunele, migdalele, covrigeii, nici macar salata de boeuf, pentru ca oricum produsele traditionale sunt foarte calorice.

"Oricum produsele netraditionale sunt foarte calorice, ceea ce reprezinta o problema legata de ingrasare. Alimentele nu trebuie mancate toate gramada. Nu trebuie sa manaci cateva oua, mezeluri, ciorba de miel, friptura de miel si cozonac la aceeasi masa. Ia-le mai omeneste. Mananca o felie de cozonac cu lapte dimineata, un ou si un pic de drob. De fapt, masa de Pasti ar trebui sa contina exact ceea ce tu ai putea manca zilnic. Masa nu trebuie sa fie un ospat, un ospat stropit continuu cu bautura", a adaugat Simona Tivadar.

Cum trebuie alcatuita masa de Pasti

Specialistul in diabet si boli de nutritie a explicat cum ar trebui alcatuita masa de Pasti.

"Trebuie spus neaparat - carnea de miel este indigesta. Drob cu ou, friptura de miel, ou vopsit sunt deja foarte mult, sunt o bomba calorica. Asadar, trebuie sa mancam din fiecare produs portii foarte mici si salata foarte mare. Mananca jumatate de felie drob cu un ou si multe legume, apoi, friptura cu multa salata, fara piure, mai bine spanac. Trebuie sa corelez cantitatea de glucide si de lipide cu ceea ce voi face in continuare in acea zi. De fapt, ceea ce face o masa indigesta, greu de digerat sau care iti da colica biliara, sunt grasimile din mancare. Asa ca trebuie sa fim cu ochii pe grasimea din mancare, din galbenusul de ou, uleiul pe care l-am folosit, grasimea din oaie, din drob, maioneza. Aici ar putea fi pieptanata o masa sa fie placuta si dietetica. Daca mananci mult, urmatoarele sapte-opt ore organismul nu mai poate digera nimic, or asta nu este un lucru bun. Organismul uman nu poate functiona asa. Trebuie sa mananci ceea ce tu poti digera in urmatoarele patru-cinci ore. Pentru cei care au deja unele probleme de sanatate, poate fi consumata carne de ied, de curcan sau mai bine peste", a spus medicul.

In ce priveste desertul, Tivadar a spus ca cea mai usoara este pasca, iar torturile si prajiturile cu crema ar trebui sa lipseasca de pe masa de Pasti.

"Cel mai usor desert ar fi pasca, daca are branza mai putin grasa si nu contine un kilogram de oua. Cozonac, torturi sau alte prajituri cu creme ar trebui sa lipsesca de pe masa din ziua de Pasti. De asemenea, nu este bine sa mananci fructe dupa masa, pentru ca blocheaza pilorul si fac fermentatie alcoolica. Masa s-ar putea incheia cu o cafea, care ajuta digestia, sau o alta bautura digestiva", a mai spus Simona Tivadar.

Medicul a atentionat ca cei care vor sa manance dublu sau triplu fata de ce ar manca in mod obisnuit trebuie sa aiba in casa colebil sau triferment.

"Daca stau pe scaun si mananca cinci ore continuu, nu au ce face cu grasimea acumulata. Daca dupa masa vor cosi sau vor alerga, atunci pot manca mai mult. Altfel, grasimea acumulata va crea probleme", a adaugat medicul.

Simona Tivadar ii sfatuieste pe cei care au probeleme de sanatate sa respecte tratamentul prescris si sa-si consulte medicul cu privire la ceea ce ar putea sa manance.

"Trebuie sa intelegem odata ca sarbatorile pascale ne aduc in primul rand bucuria de a fi impreuna cu cei dragi, familie sau prieteni. Ne bucuram de cea mai mare minune a crestinatatii. Atunci, ar fi bine sa ramanem in spiritul bucuriei crestine, sa nu transformam totul in suferinta, durere si necaz", a conchis medicul.

#masa paste, #sfat medic , #Stiri Viata sanatoasa