Prima bio-imprimanta 3D din Europa de Est a fost realizata la Timisoara: Face urechi si nasuri

Miercuri, 05 Octombrie 2016, ora 17:04
1428 citiri
Prima bio-imprimanta 3D din Europa de Est a fost realizata la Timisoara: Face urechi si nasuri
Foto: Oncogen

O bio-imprimanta conceputa si realizata in Timisoara este prima de acest fel din Europa de Est. Aceasta va putea printa in viitor organe, precum rinichi sau ficat, pentru transplantarea la oameni.

Bio-imprimanta 3D a fost realizata de specialistii de la Symme3D din Timisoara si functioneaza in cadrul OncoGen - Centrul de Terapii Genetice si Celulare in Tratarea Cancerului, institut unic in Romania si in sud-estul Europei, inaugurat in urma cu un an.

"Lucram deja cu imprimanta, am facut primele probe de cartilagii impreuna cu colegii de la OncoGen. Noi incercam sa folosim, pe langa celule stem, care pot fi recoltate doar la nastere, si celule epiteliale, pentru ca sunt celulele cel mai usor de reprogramat.

In stadiul in care suntem acum, cu aceasta imprimanta putem sa printam tesuturi cartilaginoase mari, precum cartilagii, urechi, nasuri, pentru ca nu avem vascularizare complexa in acestea.

Pe viitor, ne dorim, odata ce creste performanta utilajelor noastre, sa trecem la ...citeste mai departe despre "Prima bio-imprimanta 3D din Europa de Est a fost realizata la Timisoara: Face urechi si nasuri" pe Ziare.com

#bioimprimanta 3D Romania, #bio imprimanta 3D Romania organe, #terapii celule stem Romania, #terapii personalizate cancer Romania , #Stiri Viata sanatoasa