Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

OMS: Speranta de viata ar putea sa scada din cauza crizei economice

OMS: Speranta de viata ar putea sa scada din cauza crizei economice


Criza economica ar putea ameninta progresele inregistrate in materie de speranta de viata in Europa daca guvernele decid sa isi reduca bugetul alocat sanatatii, a avertizat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) intr-un raport publicat miercuri.

"Un scenariu posibil si care ameninta progresele constante realizate in materie de speranta de viata in Europa ar fi cuplarea unor crize economice sau sociale cu reduceri ale cheltuielilor pentru sanatate", a apreciat OMS intr-un raport consacrat situatiei din Europa, ce vizeaza 53 de tari, citat de France Presse.

Agentia specializata a Natiunilor Unite subliniaza de asemenea ca, desi situatia sanitara s-a ameliorat in Europa per total, discrepantele raman destul de mari intre tari.

"Speranta de viata la nastere a crescut cu cinci ani incepand din 1980, ajungand la 76 de ani in 2010. Problema este ca acest progres nu este impartit in mod egal intre tari", a subliniat autorul raportului, Ritu Sadana, intr-o conferinta de presa marti la Londra, inainte de publicarea documentului.

In Spania, tara unde speranta de viata este cea mai ridicata din Europa, se traieste in medie pana la 82,2 ani, in timp ce in Kazahstan, aflat la coada clasamentului, speranta de viata nu este decat de 68,7 ani.

Potrivit OMS, Europa - care numara 900 de milioane de locuitori repartizati din Europa Occidentala pana in Asia Centrala si trecand prin Israel - contine noua dintre tarile cu cea mai ridicata speranta de viata din lume, chiar daca continentul are cele mai ridicate niveluri ale consumului de alcool si tutun.

Cresterea sperantei de viata se explica in parte prin regresiunea anumitor boli, in special a celor cardiace, si imbunatatirea conditiilor de viata, conform raportului OMS, publicat odata la trei ani.

Cheltuielile pentru sanatate variaza enorm de la o tara la alta, in contextul in care Franta si Olanda consacra 11,9% din PIB-ul lor sanatatii (cifre din 2010), fata de numai 2,5% in Turkmenistan, a constatat OMS. Speranta de viata variaza de asemenea considerabil intre sexe: ea este de 80 de ani in medie la femei si de 72,5 ani la barbati. "In 2010, barbatii nu au reusit sa atinga speranta medie de viata a femeilor din 1980", a notat Ritu Sadana.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1999 ori