Mesajul producatorilor de tigari despre noul proiect anti-tutun: Loveste un intreg sector economic si 4 milioane de romani

Luni, 17 Iunie 2019, ora 14:01
3264 citiri
Mesajul producatorilor de tigari despre noul proiect anti-tutun: Loveste un intreg sector economic si 4 milioane de romani
Foto: Arhiva Pixabay

Coalitia pentru Libertatea Comertului si a Comunicarii (CLCC), care reprezinta interesele celor mai mari jucatori din industria tutunului, a anuntat, luni, ca initiativa de hiper-reglementare in domeniul tutunului, promovata de cativa membri ai Parlamentului, loveste un intreg sector economic, precum si patru milioane de romani.

Parlamentarii USR Emanuel Ungureanu, Tudor Pop si Adrian Wiener au depus, pe 5 iunie, un proiect de lege care prevede interzicerea expunerii tigarilor in magazine, reclamele la tigari din magazine, actiunile de promovare si distribuirea gratuita de mostre de produse din tutun, precum si interzicerea sponsorizarii evenimentelor de catre companiile producatoare de tutun.

Producatorii de tigari au atras atentia ca Romania se afla deja pe locul al saptelea in clasamentul european privind restrictiile in domeniul tutunului.

"Propunerea este inaintata in conditiile in care Romania se afla deja pe locul al saptelea in clasamentul european privind restrictiile in domeniul tutunului. In plus, chiar un studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in Europa, unde se concentreaza cele mai multe restrictii, rata fumatului e cea mai ridicata din lume (29%) ", se arata in comunicat.

Avand ca obiectiv declarat, sustinut si de CLCC, impiedicarea accesului minorilor la produse din tutun, o fapta deja sanctionata de lege, acest nou proiect de lege propune reglementari radicale, cu severe consecinte negative atat pentru consumatori cat si pentru piata legala a produselor din tutun si cea a produselor alternative, cu risc redus, potrivit coalitiei.

CLCC atrage atentia ca, potrivit datelor Eurostat, procentul minorilor intre 15-19 ani care fumeaza in Romania este de 4,1%, mult sub media europeana de 9,4% si printre cele mai scazute din Europa - doar in Norvegia si Islanda procentele fiind mai mici.

"In contextul in care comercializarea produselor din tutun catre minori este interzisa si sanctionabila, ne-am fi asteptat ca parlamentarii cu adevarat preocupati de subiect sa isi fi manifestat in ultimii trei ani ingrijorarea cu privire la eventualele incalcari ale acesteia si sa fi sesizat autoritatile competente. Spre deosebire de alti colegi, pana la aceasta propunere de lege, preocuparea initiatorilor este dovedita de cele 0 (zero) interpelari pe aceasta tema adresate institutiilor responsabile cu aplicarea legii", au spus reprezentantii CLCC.

Investitiile firmelor din industria tutunului, peste 1,5 miliarde euro

Producat ...citeste mai departe despre "Mesajul producatorilor de tigari despre noul proiect anti-tutun: Loveste un intreg sector economic si 4 milioane de romani" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#producatori tigari proiect anti tutun, #proiect anti tutun, #proiect antifumat , #Stiri Viata sanatoasa