Iodul, intre controversa si necesitate - il evitam sau nu?

Sambata, 17 Iunie 2017, ora 15:49
1608 citiri
Iodul, intre controversa si necesitate - il evitam sau nu?
Foto: arhiva personala

Iodul este un element chimic. Corpul uman are nevoie de iod, dar nu il poate produce. Din acest motiv, necesarul de iod este asigurat exclusiv de iodul din alimentele pe care le consumam. Este cunoscut faptul ca alimentele contin o cantitate foarte mica de iod in mod natural, dar pot fi imbogatite cu iod in timpul procesarii, asa cum se intampla cu sarea iodata.

Glanda tiroida are nevoie de iod pentru a produce hormoni tiroidieni. Daca tiroida nu primeste suficient iod, nu poate functiona adecvat, iar acest lucru poate determina hipotiroidie si gusa (cresterea in dimensiuni a glandei tiroide).

Deficitul de iod poate avea si alte consecinte negative asupra starii de sanatate, determinand anovulatie (absenta ovulatiei) si infertilitate la femei. Unele studii au aratat ca deficitul de iod poate fi asociat cu o incidenta mai mare a cancerului prostatic, mamar, endometrial si ovarian.

Deficitul de iod in timpul sarcinii este o importanta problema de sanatate publica si poate determina afectiuni serioase atat la mama, cat si la fat. La mama determina cresterea tensiunii arteriale, iar la fat poate produce retard mental. In cazuri extreme, deficitul de iod poate determina cretinism la fat, o afectiune asociata cu retard mental si al cresterii.

Sare iodata sau neiodata?

Sarea iodata a fost introdusa pentru prima data in Statele Unite in 1924, iar in Romania profilaxia deficitului de iod s-a introdus pentru prima data in 1947. In 2002, printr-o hotarare de guvern, iodarea sarii de masa a devenit obligatorie, iar acest lucru a dus la scaderea semnificativa a incidentei hipotiroidiei si gusii determinata de insuficienta iodului alimentar.

In mod normal, ne putem asigura necesarul de iod din alimente ca peste, fructe de mare, alge, plante care cresc in sol bogat in iod. Daca avem o dieta echilibrata, variata, necesarul de iod este probabil suficient, dar consumul de sare iodata este totusi indicat.

Necesarul zilnic de iod este de 150 mcg/zi in general si de 220-290 mcg/zi la femeile gravide si cele care alapteaza. Un aport de iod de pana la 1100 mcg/zi este considerat sigur pentru adulti, iar la copii: 200 mcg/zi pentru intervalul 1-3 ani, 300 mcg/zi pentru intervalul 4-8 ani, 600 mcg/zi pentru intervalul 9-13 ani, 900 mcg/zi pentru intervalul de varsta 14-19 ani.

Daca tinem seama de faptul ca 1 gram de sare iodata contine 76 mcg iod, si ca ar trebui sa consumam 5-6 g de sare pe zi, se poate spune ca depasirea dozei sigure de iod ar fi greu de ...citeste mai departe despre "Iodul, intre controversa si necesitate - il evitam sau nu?" pe Ziare.com

#iod alimentatie, #folosim iod alimentatie, #iod pericol , #Stiri Viata sanatoasa