Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Gripa sezonieră: Cum te protejezi pe tine și pe cei din jur

Gripa sezonieră: Cum te protejezi pe tine și pe cei din jur


Gripa este o afecțiune virală care afectează sistemul respirator. Este infecțioasă și îmbolnăvește persoanele sănătoase prin picăturile eliminate din tractul respirator în timpul tusei sau strănutului, sau prin contact direct (strânsul mâinii de exemplu, sau atinsul unei suprafețe contaminate).

Există mai multe virusuri care provoacă gripa, iar afecțiunea poate avea manifestări ușoare sau severe. Dacă nu este tratată corespunzător, poate cauza decesul sau poate duce la complicații. Tulpinile de gripă sunt foarte importante pentru stabilirea formulei vaccinului antigripal. Există numeroase medicamente pentru răceală și gripă, dar cea mai bună prevenție o reprezintă vaccinul antigripal anual.

Gripa nu trebuie confundată cu răceala. Chiar dacă simptomele sunt asemănătoare, manifestările gripei se instalează brusc și sunt mai severe. Gripa se manifestă prin febră, congestie nazală, frisoane, dificultăți respiratorii, dureri musculare, oboseală, pierderea poftei de mâncare, stare generală de rău.

Simptomele diferă de la o persoană la alta, în funcție de rezistența sistemului imunitar. Gripa este foarte periculoasă în cazul copiilor, pentru că aceștia au organismul mai sensibil. În plus față de adulți, la copii mai pot apărea și simptome gastrointestinale (greață, vărsături, diaree).

Oamenii pot transmite virusul gripal înainte de apariția simptomelor. Perioada de incubație a virusului este de aproximativ 2-4 zile. În cazul în care o persoană a avut contact cu o persoană bolnavă, ar trebui să păstreze distanța până este sigură că nu a luat virusul.

Cum te protejezi de gripă

Ne putem proteja de gripă prin câteva măsuri:

 • evitarea persoanelor care au simptome de gripă.
 • spălarea regulată a mâinilor/dezinfecția mâinilor, pentru a reduce riscul de ducere a agenților patogeni la față.
 • evitarea folosirii în comun a unor obiecte (periuțe de dinți, pahare, sticle, tacâmuri).
 • purtarea echipamentului de protecție (mănuși, măști), mai ales în cazul persoanelor care lucrează în domeniul medical.
 • adoptarea unei alimentații sănătoase și respectarea orelor de somn: astfel, sistemul imunitar este mai puternic și poate face față mai bine bolii. În plus, riscul de complicații este mai mic.

Cum pot fi protejați cei din jur în cazul în care avem gripă

Există câteva măsuri prin care persoanele bolnave îi pot proteja de gripă pe cei din jur:

 • evitarea colectivității. În cazul în care ieșirea nu poate fi evitată, trebuie purtat mască de protecție, pentru a evita contaminarea persoanelor din jur.
 • este recomandată rămânerea acasă a persoanei bolnave, pentru a evita răspândirea virusului gripal la alte persoane.
 • evitarea săruturilor: riscul de transfer prin salivă este foarte mare.
 • aruncarea șervețelelor și deșeurilor contaminate și spălarea pe mâini după aceea.
 • dezinfectarea suprafețelor: pentru că virusul gripal poate rezista pe suprafețe timp îndelungat.
 • în caz de tuse sau strănut trebuie acoperită gura cu un șervețel de unică folosință, care se aruncă imediat, sau se tușește/strănută în îndoitura cotului.
 • cel mai bine este ca persoana bolnavă să stea acasă măcar 24 de ore după dispariția febrei. În cazul copiilor sau al persoanelor cu sistemul imunitar slăbit, ar trebui să rămână acasă mai mult.

În cazul unei epidemii de gripă:

 • trebuie evitate spațiile aglomerate;
 • trebuie acoperite gura și nasul, în caz de tuse sau strănut;
 • pot fi folosite metodele online în locul întâlnirilor față în față;
 • mâinile trebuie spălate cu apă și săpun de mai multe ori pe zi, câte 20 de secunde. În lipsa apei și săpunului poate fi folosită o soluție dezinfectantă cu cel puțin 60% alcool.
 • se recomandă dezinfectarea suprafețelor și obiectelor folosite frecvent (virusul poate supraviețui până la 8 ore pe diverse suprafețe).

Pentru alte informații și sfaturi privind măsurile de protecție trebuie luată legătura cu medicul de familie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 579 ori