Detoxifierea, intre mit si realitate. E utila sau un moft?

Sambata, 26 August 2017, ora 18:54
2679 citiri
Detoxifierea, intre mit si realitate. E utila sau un moft?
Foto: Arhiva personala/Camelia Olteanu

In prezent, nu mai poti deschide televizorul, nu mai poti rasfoi o revista sau ziar de larga circulatie, fara sa fii bombardat de sfaturi care mai de care cu pretentii stiintifice despre detoxifiere: metode, beneficii si exemple de boli vindecate miraculos.

Lasand la o parte nevoia de senzational, as vrea sa comunic parerea mea despre acest subiect de larg interes, fara sa am pretentia detinerii adevarului suprem.

Ce presupune si care ar fi efectele

Sustinatori detoxifierii indeamna la eliminarea din meniul zilnic a carnii, lactatelor, graului integral, cofeinei, alcoolului, sarii, zaharului, mancarii gatite.

Sunt indicate, in schimb, fructele, legumele, leguminoasele, pastele fara grau, orezul brun, fructele oleaginoase (nuci, migdale etc.) si foarte multa apa.

Ca efecte ale intoxicarii organismului cu toxine (pesticide, aditivi alimentari, poluanti din mediul inconjurator, inclusiv cele amintite anterior: carne, lactate etc.) ni se indica scaderea imunitatii, cresterea in greutate, disconfortul abdominal, durerile de cap, ametelile, caderea parului, oboseala, scaderea memoriei si altele.

Asa sa fie?

Pe langa faptul ca nu exista studii stiintifice serioase care sa certifice eliminarea toxinelor din organism dupa tinerea unei astfel de diete de detoxifiere, nu trebuie sa uitam de capacitatea extraordinara a organismului nostru de a se debarasa de asa-numitele toxine.

Permanent indepartam produsii nedoriti din corp, atat sintetici, cat si naturali, cu ajutorul ficatului si al rinichilor. Important este ca aceste organe sa functioneze corespunzator.

Citeste si de ce apar pietrele la rinichi si cum pot fi prevenite, inclusiv prin alimentatie.

Faptul ca cele mai multe dintre persoanele care tin astfel de cure de detoxifiere sustin ca se simt mult mai bine, mai intinerite si pline de energie, se datoreaza mai multor cauze:

- Alcolul si cafeina in exces pot produce dureri de cap, stari de ameteala

- Mancarea in exces duce la cresterea greutatii si la stari de disconfort abdominal, oboseala, calitate scazuta a somnului

- Marirea cantitatii de apa consumate are efect benefic asupra functionarii organelor

- Infometarea poate da un surplus de energie si o stare euforica intr-o oarecare masura, probabil o ramasita pe scara evolutiei, cand stramosii nostri erau nevoiti sa-si adune ultimele puteri pentru a incerca sa-si procure hrana

Normal ar fi ca tot timpul sa avem in vedere o alimentatie sanatoasa. In practica, multa lum ...citeste mai departe despre "Detoxifierea, intre mit si realitate. E utila sau un moft?" pe Ziare.com

#Despre detoxifiere, #detoxifiere pericole, #detoxifiere mituri, #detoxifiere nutritionist, #detoxifiere efecte , #Stiri Viata sanatoasa