Cum se poate mentine sanatatea creierului

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 16:19
1902 citiri
Cum se poate mentine sanatatea creierului

Nivelul provocarilor pe care sistemul nervos trebuie sa le suporte este intr-o continua crestere, fapt demonstrat de cifrele oficiale, care arata ca un european din trei are probleme sau sufera de afectiuni neurologice si psihiatrice, de la insomnie pana la dementa.

Tot mai multi cercetatori trag semnale de alarma cu privire la modul si continutul alimentatiei, nivelul si diversitatea radiatiilor la care suntem expusi, ambele in crestere, anumite elemente specifice legate de poluare, utilizarea drogurilor, abuzul de medicamente, suprautilizarea computerului si in general a imaginii, in dauna cuvantului, cu efecte negative asupra remodelarii circuitelor cerebrale, precum si cresterea continua a stresului cu deteriorarea si simplificarea relatiilor interumane, intr-un mediu supracompetitiv, doar intr-o succinta enumerare.

"Romania se afla printre tarile cu cel mai mare risc de accidente vasculare. In plus, imbatranirea populatiei aduce cu sine un risc crescut pentru tulburarile cognitive, ce au drept consecinta finala, dementa. Pentru toate acestea si multe altele cercetarea incearca sa vina cu solutii practice" a declarat Prof. Dr Dafin Muresanu, presedinte al Societatii de Neurologie din Romania (SNR) si presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplesticitatii (SSNN).

Solutii exista, iar rezultatele cercetarilor continue in domeniul neuroreabilitarii sunt prezentate si in cadrul celui de-al doilea Congres European de Neuroreabilitare, care are loc la Bucuresti, in perioada 26-28 iunie a.c. Evenimentul care a adus in Romania varfuri ale medicinei si cercetarii stiintifice este organizat de Societatea pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN), sub egida Federatiei Europene a Societatilor de Neuroreabilitare(EFNRS) si a Federatiei Mondiale de Neuroreabilitare(WFNR).

Congresul este orientat predominant spre practica clinica, dar va avea si o importanta componenta educationala. Totodata, plansa acestui Congres este completata de conferintele anuale ale Scolii Internationale de Vara a SSNN , ce vor avea loc in perioada 30 iunie-4 iulie, la Eforie Nord.

Ce pot face oamenii pentru a-si pastra cat mai mult capacitatea functionala a creierului?

"In primul rand, sa priveasca organismul ca un tot, somatic si spiritual, sa nu se indeparteze de natura, sa se alimenteze echilibrat, sa comunice intre ei nemijlocit, cat mai mult si pozitiv, sa mentina o activitate cognitiva rezonabila timp cat mai indelungat (in special cititul) sa isi controleze cu ajutorul medicului factorii major de risc vascular si degenerativ, sa desfasoare activitate fizica moderata, dar constanta", a mai punctat presedintele SNR.

Starea psihologica generala si starea de tensiune in care oamenii traiesc si stresul de zi cu zi sunt factori de risc pentru toate bolile si in special pentru bolile neurologice.

Disfunctiile neuro-psihice afecteaza mai mult de 160 milioane de europeni, adica 38% din populatia Europei in fiecare an, conform unui raport prezentat de European Brain Council si European College of Neuropsycopharmacology in 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sanatate creier, #congres european neuroabilitare, #dafin muresanu , #Stiri Viata sanatoasa