Cum sa iti protejezi ochii atunci cand te uiti la TV - care este distanta optima

Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 11:09
6897 citiri
Cum sa iti protejezi ochii atunci cand te uiti la TV - care este distanta optima
Foto: Videt

Privitul des la televizor este un obicei daunator care iti poate afecta sanatatea oculara pe termen lung. Daca obisnuitesti sa te uiti la televizor des, este posibil sa ai privirea incetosata si dureri de cap.

Ziare.com a discutat Beatrice Voiculescu, medic specialist oftalmolog, care ne-a oferit cateva sfaturi esentiale despre cum sa ne protejam ochii atunci cand ne uitam la televizor. Medicul a explicat si care este distanta optima pe care trebuie sa o pastram fata de monitor ca evitam orice probleme de vedere.

Cum te afecteaza privitul indelungat la TV?

Persoanele care se uita des la televizor pot suferi de disconfort ocular si dureri de cap (cefalee). Cu cat timpul petrecut in fata ecranului televizorului creste, cu atat cresc si riscurile ca persoana respectiva sa experimenteze aceste simptome.

Lumina albastra a ecranelor poate duce la cataracta

Aceste simptome sunt cauzate de lumina albastra emisa de ecrane. Lumina albastra este mai puternica decat razele ultraviolete si patrunde adanc in retina. Expunerea prelungita la acest tip de lumina poate duce la formarea cataractei si degenerescentei musculare legata de varsta (DMLV).

Dupa doar doua ore in fata unui ecran, se instaleaza oboseala ochilor

Oboseala oculara (Astenopia acomodativa) produce disconfort fizic si este resimtita dupa ce petrecem aproximativ doua ore in fata unui ecran digital, precum cel al televizorului, calculatorului sau smartphone-ului. Poti sa recunosti oboseala oculara in momentul in care iti simti privirea usor incetosata.

Poti avea insomnii

Lumina artificiala are efecte neplacute nu doar asupra sanatatii oculare, ci si asupra calitatii somnului. Daca te expui des la lumina albastra seara, programul tau de somn poate fi dereglat.

Melatonina este un hormon produs la nivelul creierului, responsabil cu reglarea ritmului circadian. Acest hormon pregateste corpul pentru trecerea din starea de veghe in cea de somn si este produs seara, momentul zilei cu cea mai scazuta luminozitate naturala. Lumina albastra inhiba productia de melotonina, declansand insomnia - daca obisnuiesti sa te uiti la televizor seara.

Care este distanta recomandata fata de televizor?

Pentru a avea o experienta confortabila si sanatoasa trebuie sa iei in calcul distanta si nivelul la care este plasat ecranul in raport cu ochii tai. Pastrarea normelor recomandate fata de ecran te protejeaza impotriva oboselii oculare.

Distanta optima fata de TV trebuie sa fie de aproximativ d ...citeste mai departe despre "Cum sa iti protejezi ochii atunci cand te uiti la TV - care este distanta optima" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Cum iti protejezi ochii de TV, #protejare ochi TV , #Stiri Viata sanatoasa