Cum identifici nivelul de iod din organism?

Joi, 27 Octombrie 2022, ora 17:55
948 citiri
Cum identifici nivelul de iod din organism?
FOTO: pexels.com

Iodul este un mineral esențial pentru buna funcționare a glandei tiroide, organ responsabil de creșterea organismului și de controlul metabolismului. Sinteza hormonilor tiroidieni depinde de nivelul de iod din organism. Astfel, atunci când se suspectează un deficit de iod, este necesară determinarea concentrației acestuia. Citește în continuare și află care sunt simptomele deficitului de iod și cum poate fi acesta identificat!

Manifestările deficitului de iod

Deficitul de iod poate provoca simptome neplăcute ce variază de la creșterea în volum a glandei tiroide, până la dificultățile de concentrare. Având în vedere rolul esențial al iodului în sinteza hormonilor tiroidieni, deficitul de iod conduce la scăderea producției de hormoni tiroidieni cu instalarea hipotiroidismului. Principalele simptome ale deficitului de iod constau în:

● Creșterea în volum a glandei tiroide - glanda tiroidă este localizată în partea din față a gâtului. Pentru a compensa producția scăzută de hormoni tiroidieni, celulele glandei tiroide încep să crească și să se multiplice, conducând, în final la apariția gușii.

● Creșterea în greutate - hormonii tiroidieni controlează metabolismul, iar scăderea nivelului acestora face ca organismul să consume mai puțină energie în repaus, favorizând depunerea grăsimilor și creșterea greutății corporale.

● Senzația de oboseală și slăbiciune - corelate cu scăderea metabolismului bazal.

● Căderea părului - hormonii tiroidieni controlează creșterea foliculilor de păr, iar deficitul de iod și scăderea producției de hormoni tiroidieni poate împiedica procesul de regenerare a firului de păr.

● Uscarea pielii - scăderea nivelului de hormoni tiroidieni are un impact negativ asupra regenerării celulelor pielii.

● Sensibilitatea la frig - încetinirea metabolismului are ca rezultat producerea unei cantități mai mici de căldură [1].

Determinarea nivelului de iod

Deși palparea glandei tiroide și ecografia sunt utile pentru evaluarea funcției tiroidiene, evaluarea nivelului de iod rămâne un aspect important în identificarea și prevenirea deficitului.

Majoritatea cantității de iod ingerat este excretat în urină. Astfel, nivelul de iod urinar este considerat indicatorul principal al statusului organismului în ceea ce privește necesarul de iod. Analiza este non-invazivă și ușor de efectuat, fiind în același timp un marker sensibil care reflectă aportul de iod și fluctuațiile recente. Organizația Mondială a Sănătății clasează nivelul urinar de iod în lista indicatorilor fundamentali pentru sănătate, fiind utilizat pentru determinarea statusului iodului în grupurile țintă (copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani, femei însărcinate, femei care alăptează, copii cu vârsta mai mică de 2 ani) [2].

În concluzie, deficitul de iod conduce la scăderea nivelului de hormoni tiroidieni și la instalarea hipotiroidismului. Pentru a putea preveni și trata eficient deficitul de iod, este necesară cunoașterea statusului iodului în organism. Dacă te confrunți cu simptome ale deficitului de iod, ia legătura cu medicul tău pentru a afla dacă este necesar să îți determini nivelul de iod din organism!

Surse informative

1. Raman, Ryan. “10 Signs and Symptoms of Iodine Deficiency.” Healthline, Healthline Media, 19 Sept. 2022, www.healthline.com/nutrition/iodine-deficiency-symptoms.

2. “Iodine Deficiency.” World Health Organization, 2013, www.who.int/data/nutrition/nlis/info/iodine-deficiency.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#iod, #nivel de iod, #organism, #identificare nivel iod , #Stiri Viata sanatoasa