Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce vinuri asortam la mancarurile de Paste, in interior sau in aer liber

Ce vinuri asortam la mancarurile de Paste, in interior sau in aer liber
Alaturi de ouale rosii si preparatele din miel, vinul da definitie sarbatorilor pascale, spune somelierul Sergiu Nedelea, care face si o serie de recomandari pentru mesele festive de Paste, dar si pentru gratarele preferate de romani in aceasta perioada.

Desi s-a impamantenit ideea ca de Paste se bea doar vin rosu, diversitatea preparatelor meselor festive din aceasta perioada ne aduce aminte de bogatia si diversitatea soiurilor de vin romanesti, explica pentru Ziare.com somelierul Sergiu Nedelea.

"Masa pascala este o masa de sarbatoare, o masa bogata in alimente diverse de la verdeturi si branzeturi proaspete, oua rosii, mielul preparat in diverse moduri - bors de miel, drob, stufat, friptura de miel la tava - pana la cozonacul de Paste. (...) Astfel, la aperitive vom avea vinuri tinere, proaspete. Dupa ce am ciocnit ouale rosii si am spus crestinescul 'Hristos a Inviat', vom inchina un pahar de Feteasca Alba din Valea Tarnavelor sau de Francusa din dulcele Cotnari.

La cas, urda, telemea proaspata si verdeturi vom asocia o Cramposie selectionata din Dragasani sau o Feteasca Regala de la Recas. Mancarurile din miel cer multa atentie, caci, desi carnea este tanara, poate cadea greu daca nu-i aducem in sprijin o Babeasca vranceana sau o nobila Feteasca Neagra din sudul invelit in abur de Dunare de la Vanju Mare sau din Dealul Mare.

Traditionalului cozonac de Paste ii vom aduce inchinare cu sfanta noastra Grasa de Cotnari sau cu o Tamaioasa romaneasca aurita de timp in pivnitele de la Pietroasa", spune Nedelea.

Tot ce trebuie sa stii despre meseria de somelier (I) - Interviu

Alte recomandari date de specialist sunt:
pentru aperitive - Pelin alb Domeniile Dealu Mare Urlati sau Chardonnay Terra Romana de la S.E.R.V.E;pentru friptura de miel sau curcan - Pelin rosu sau un vin rosu sec (Cabernet Sauvignon de la Crama Oprisor sau Feteasca Neagra de la Alira); la pasca si cozonaci - Tamaioasa romaneasca sau Busuioaca de Bohotin din gama Colocviu de Cotnari.
La inceputul mesei, se recomanda un vin alb sec tanar, cu multa prospetime si aciditate ceva mai ridicata sau o fluta cu sampanie/spumant. Apoi pot fi consumate, in aceasta ordine, rozeurile si vinurile rosii.

La sfarsitul mesei, se recomanda un digestiv - un pahar de coniac/vin ars sau de vin licoros fortifiat (Porto sau Shery).

O masa in aer liber difera de o masa festiva in interior. Vinurile pentru picnic ar trebui sa fie mai usoare si, de preferat, sa nu fie baricate, rozeurile fii ...citeste mai departe despre "Ce vinuri asortam la mancarurile de Paste, in interior sau in aer liber" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1297 ori