Cat sunt de periculoase odorizantele de camera si betisoarele parfumate: Unele au chiar risc cancerigen

Sambata, 26 August 2017, ora 14:03
3868 citiri

Din dorinta de relaxare sau pur si simplu pentru a avea o casa frumos mirositoare, apelam deseori la odorizante sau lumanari parfumate.

Dincolo de efectul placut de moment, acestea pot ajunge sa fie periculoase pentru sanatate, explica pentru Ziare.com dr. Liliana Grigoriu, medic primar pneumolog Metropolitan Hospital.

"Odorizantele de camera actioneaza prin eliberarea unor substante chimice care mascheaza mirosurile neplacute prin prezenta parfumurilor sintetice. Ele pot fi periculoase atunci cand sunt folosite in spatii inchise, neaerisite. Contin substante chimice toxice, care pot afecta sanatatea in special a copiilor, femeilor insarcinate, adultilor cu boli preexistente si animalelor de companie", spune specialistul.

Mai exact, aceste produse, ca si cele pentru masina, au in compozitie substante chimice toxice, precum ftalati, paradiclorbenzen, acetona, formaldehida, fenol, propan, benzen si parfumuri.

Daca sunt inhalate, aceste substante ajung la nivelul plamanului si in sange si pot duce la aparitia unor simptome cum ar fi:

greata si varsaturi;dureri abdominale;dureri de cap;dermatite alergice;lacrimare;senzatie de sufocare;tuse

Si asta este doar inceputul pentru ca se "pot declansa crize de astm bronsic, pot agrava bronsitele obstructive si pot produce pneumonii chimice. Pot afecta rinichii, ficatul, plamanii si sistemul nervos".

Mai grav, o parte dintre substantele mentionate au potential cancerigen, de exemplu formaldehida prezinta risc pentru cancer de cai respiratorii, benzenul risc pentru leucemie.

"Trebuie insa mentionat ca aceste substante toxice nu se afla in concentratii mari in odorizante si ca numai anumite persoane mai sensibile sunt afectate, ele insa nu trebuie folosite in camerele copiilor", subliniaza dr. Liliana Grigoriu.

Odorizantele spray sunt mai periculoase

E important de stiut ca odorizantele spray sau cele programate sa elibereze un continut la un anumit interval pot fi chiar mai agresive, fata de cele gel, in declansarea unor reactii mai rapide, dar depinde si de compozitia chimica a odorizantului.

O varianta mai potrivita ar fi odorizantele nontoxice, pe baza de plante, fara parfumuri sintetice, cele care au mentiunea de hipoalergenice, biodegradabile, care nu contin formaldehida sau ftalati.

Cum stau lucrurile in cazul lumanarilor sau betisoarelor parfumate

Lucrurile nu sunt mai sigure nici in cazul lumanarilor si betisoarelor parfumate, care ne atrag de fiecare data cand intram intr-un m ...citeste mai departe despre "Cat sunt de periculoase odorizantele de camera si betisoarele parfumate: Unele au chiar risc cancerigen" pe Ziare.com

#odorizante camera pericol sanatate, #betisoare parfumate pericol sanatate , #Stiri Viata sanatoasa