Cand si cum e bine sa bem must si ce persoane nu ar trebui sa il consume

Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 13:36
2615 citiri
Cand si cum e bine sa bem must si ce persoane nu ar trebui sa il consume
Foto: Clinica de Nutritie KiloStop

Intram in sezonul mustului, iar faptul ca strugurii aduc mari beneficii pentru sanatate face din aceasta bautura o alegere buna, dar doar in anumite conditii.

Medicul Laura Ene, specialist in diabet, nutritie si boli metabolice (Clinica de Nutritie KiloStop) a explicat pentru Ziare.com cand putem sa consumam mustul, dar si cum pentru a nu il face periculos pentru sanatate.

Specialistul a precizat, inca de la inceput, ca strugurii sunt excelenti pentru sanatate din mai multe motive:

- sunt lipsiti de grasimi saturate si colesterol;

- sunt o sursa excelenta de Vitamina C si antioxidanti, dintre care resveratrolul este cel mai cunoscut;

- au proprietati regeneratoare si detoxifiante;

- continutul bogat in saruri minerale si fitonutrienti contribuie la scaderea riscului de cancer;

- ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si mentin sanatatea aparatului urinar.

- sunt o sursa naturala de potasiu, calciu, magneziu, bioflavonoide si antioxidanti cu efect benefic asupra functionarii sistemului nervos, imunitar, circulator, digestiv si urinar;

- au efect diuretic si depurativ si cresc tonusul si energia, amelioreaza dispozitia si calitatea somnului.

Singurul dezavantaj al strugurilor este ca au destul de multe calorii (70 Calorii/100 g) care provin in cea mai mare parte din zaharuri (adica glucide sau carbohidrati), ne-a mai spus medicul.

De ce este bun mustul pentru organism

La randul sau, mustul pastreaza beneficiile strugurilor dar, din pacate, este mult mai concentrat caloric, a adaugat nutritionistul.

"In 100 de ml de must se concentreaza aproximativ 100 de calorii. De aceea, este de preferat sa consumam mustul ca un desert sau ca pe o gustare, fie in prima parte a zilei, fie in cea de-a doua.

Recomandarea mea este de o cana de maxim 250 ml de must pe zi, avand in vedere ca la nivel caloric aceasta este echivalenta cu aproximativ o jumatate de ciocolata (50 de grame) ", a adaugat Laura Ene.

Pe Internet, exista numeroase articole despre detoxifierea cu must si tocmai de aceea am dorit sa aflam opinia avizata a unui specialist.

"As vrea sa fac mai intai o precizare. Detoxifiere inseamna inainte de toate alegerea unor alimente cat mai naturale. Din pacate insa, de multe ori la noi se intelege gresit acest termen si multe persoane cred ca detoxifierea se bazeaza doar pe consumul de fructe si legume sub forma de sucuri. Din punctul meu de vedere, detoxifierea ar trebui sa se produca zilnic, prin alegerea unor alimente de cali ...citeste mai departe despre "Cand si cum e bine sa bem must si ce persoane nu ar trebui sa il consume" pe Ziare.com

#De ce sa bei must, #beneficii must, #substante nutritive must , #Stiri Viata sanatoasa